САЩ са разочаровани от провала на ротацията и прекратяването на съвместното управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, стана ясно от думите на американския посланик Кенет Мертен. Той обаче изрази очакване усилията за кабинет да се увенчаят с успех след предсрочния парламентарен вот. Мертен призна, че от американска страна са насърчавали участниците в преговорите да продължат заедно, предвид постигнатия успех през изминалите 9 месеца, който отчитат от американска страна.

"Разочаровани сме от провалените усилия за съставяне на правителство. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Насърчавахме открито участниците да работят заедно за добри резултати и сме много доволни от постигнатото през последните девет месеца. Надяваме се, че ще има продължение, веднага щом се формира правителство след изборите", каза посланик Мертен.

Той направи изявлението по време на бизнес - обяд, във формат "АмЧам Икзекютив Клаб" (AmCham Executive Club), с организатор Американската търговска камара в България. Поводът на проявата е 20-ата годишнина от присъединяването на България в НАТО, предаде БТА.

"Няма основание да не бъдем оптимисти за България. Институциите ще продължат да работят, България ще продължи да бъде член на ЕС, ще продължава да е страна с принос към НАТО, България ще продължи да играе ролята си в тази част на света - в Югоизточна Европа, с което се откриват огромни възможности някой ден всички страни тук да бъдат партньори в ЕС", заяви Мертен.

"Оптимист съм за това, което предстои пред България. Има предизвикателства, но съм убеден, че макар да не са лесни, ще бъдат решени и така България ще продължи по пътя си напред", заяви Мертен . Той припомни и посещението на първата от много години насам американска бизнес делегация в България от миналия ноември.

Кенет Мертен обърна внимание в речта си на темата за корупцията, за политическата ситуация в страната и даде оценка за свършеното през последните девет месеца. Макар, според него, да предстои още много работа по линия на противодействието на корупцията, той изтъкна и напредъка на България в това направление, обръщайки внимание, че това е валиден проблем за всички страни.

"Бях доволен да видя предприетите в последно време усилия и съм убеден, че през следващите от 5 до 10 години ще се направят още много стъпки в тази посока," посочи посланикът. Той даде пример с темата за изготвянето на механизъм в България за скрининг на инвестициите. Тази тема беше централна във вчерашния открит форум на Центъра за изследване на демокрацията, част от който беше и посланик Мертен.

"България е значима страна в НАТО и страна с принос за Алианса. А на свой ред членството допринася за сигурността на страната и открива възможности пред нея. Това е чадър на сигурност за България", заяви още американският посланик по време на срещата "България през 2024: перспективи и предизвикателства - бъдещето на Европа и издръжливост на трансатлантическото партньорство". На нея присъства и президентът на Република България Росен Плевнелиев (2012 - 2017).

Акцентът в изказването на Мертен бяха взаимоотношенията на САЩ с България.

"Работата ми като посланик е да гледам в бъдещето, в отношенията на САЩ с България," каза той. "И за да сме готови за бъдещето, от съществено значение е да познаваме миналото - не само от лошите му, но и от добрите му страни", отбеляза посланикът.

По думите на Мертен е важно да се види какъв път е извървян от България през последните 30 години.

"Да, днес България е изправена пред предизвикателства, но при всяка страна е така", каза той. "България постигна невероятен напредък през последните 30 години - икономически напредък, напредък в демокрацията. Днес е важен ден. Днес ние честваме 20 години от присъединяването на България към НАТО - това е невероятно постижение за България", допълни посланикът.