Това заяви на пресконференция лидерът на ДСБ и председател на "Нова Република" Радан Кънев. Именно надпартийната платформа сезира ВАС и той отмени решението на ЦИК машинното гласуване да се проведе само в 500 изборни секции. Така, на предсрочния вот на 26 март, ще трябва да има машина във всяка секция в страната.

За целта се наложи служебният кабинет да коригира план-сметката за изборите, за които до момента бяха отпуснати 30 млн. лв.

По думите на Кънев въвеждането на машини навсякъде ще струва "колкото около седмица грабежи по стандарта на ГЕРБ", цитира го БТА.

Той заяви, че решението на съда е лоша новина за ГЕРБ и БСП, както и за ДПС, защото те са разчитали на изборни манипулации.

"Фалшивите избори, възпроизвеждащи мафиотското статукво, струват милиарди на държавата. Само за година парите ще се върнат с машинен вот. Обещаваме още лоши новини за ГЕРБ и БСП", закани се Кънев. 

Петър Славов сметна, че ако на всички избори от 2009 г. насам са купувани между 500 и 1000 машини, вместо да бъдат наемани за по около 2000 лв., сега щеше да е налице цялото необходимо оборудване.

След като са поели ангажимент да управляват, да спазват закона, настоя Мартин Димитров и призова членовете на комисията, които са гласували в нарушение на закона, да подадат оставка.

"Това е първата победа на "Нова Република. Законът трябва да бъде спазен",  обяви пък говорителят на формацията Трайчо Трайков.

Според него тази победа е постигната от всички българи. 

Всички политически лидери да призоват членовете и симпатизантите си да използват машините при вота, призова Стоил Яков, председател на предизборния щаб на "Нова Република".

Вижте мотивите на съда да отмени решението на ЦИК.