Призивът беше отправен на пресконференция след заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС, предаде БТА.
Позицията на правителството да доказва на Брюксел, че замените са престъпление, а не държавна помощ, според председателя на СДС Мартин Димитров, не е най-правилната. Той призова правителството да започне процедура по разваляне на сделките с хората, които откажат доброволно да направят това.

Управляващите трябва да използват цялата държавна мощ, механизми за развалянето на сделките има, каза Димитров. За замените, които не могат да се развалят, от СДС смятат, че държавата трябва да направи нова оценка на земите и да иска компенсации.

В отговор на журналистически въпрос за позицията на СДС по замяната, извършена от депутата от ГЕРБ Емил Димитров, Мартин Димитров заяви, че управляващите трябва да имат един и същ подход към всеки, извършил такава сделка, независимо дали е депутат от ГЕРБ или не.

От СДС настояват управляващите да изтеглят предложенията си за извършване на опити с генномодифицирани организми (ГМО) в околната среда. Позицията на партията по въпроса представи депутатът Михаил Михайлов. По думите му предложението за мораториум на опитите с ГМО е само половинчата мярка. България трябва да бъде зона свободна от ГМО, каза Михайлов.
Приоритет на държавата ни трябва да бъде екологичното производство, смятат сините.

СДС не е разклатила отношенията между институциите с позицията си по ветото на президента за Закона за отбраната и въоръжените сили, а ги е стабилизирала, каза Димитров в отговор на журналистически въпрос. Дали трябва изрично да се каже в закона, че началникът на отбраната се подчинява на президента не е обект на национален дебат и вето, допълни Димитров.

Вижте видео от изявлението на Мартин Димитров