Висока избирателна активност се очертава на предстоящите местни избори в Сливен. 52% от хората са заявили, че ще гласуват. 32% са заявили, че е по-вероятно да гласуват, а 7% е по-вероятно да не го направят.

Това сочат данните от проучване на "Маркет Линкс" по поръчка на bTV. То е проведено сред 300 пълнолетни лица в периода 26 септември - 2 октомври по метода на прякото лично интервю.

Очертава се балотаж между първите двама кандидати за кметския стол - Стефан Радев от ГЕРБ, който получава 31% подкрепа, и Кольо Милев от БСП - с 26% подкрепа. Трети е Йордан Лечков от "Нова алтернатива", който получава 6% подкрепа.

"Разликата, която е отчетена в нашето проучване, не трябва да се взима категорично предвид, защото тя е в рамките на статистическото отклонение. На практика резултатът в момента може да е изравнен. Динамиката на кампанията ще покаже накъде ще се развият нагласите", уточни социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков.

Той допълни, че битката в Сливен все още не е предрешена.

Снимка:bTV

Относно общинския съвет нещата стоят по същия начин. ГЕРБ са първи с 32%, следвани от БСП с 26%, "Нова алтернатива" с 6%, Движение "Заедно за промяна" с 4%.

42% от хората в Кърджали заявяват, че ще гласуват на предстоящите местни избори на 27 октомври. 44% са отговорили, че е по-вероятно да гласуват, а 8% е по-вероятно да не гласуват, сочат данните на "Маркет Линкс".

Проучването е проведено сред 362 пълнолетни лица в периода 26 септември - 2 октомври по метода на прякото лично интервю.

Снимка:bTV

Кандидатът на ДПС Хасан Азис получава 51% подкрепа. Кандидатът на ГЕРБ Никола Чанев е на второ място с 20% подкрепа. Трети е Милко Багдасаров от БСП с 12% подкрепа.

10% не знаят за кого да гласуват, а 5% заявяват, че няма да гласуват.

"В Кърджали имаме един феномен, който не е често срещан в България. Там Хасан Азис кандидатства за пети мандат. Това е един от най-стабилните електорални резултати през годините. Той ще разчита отново на тези около 18 000 гласа, които получава на последните избори. Много вероятно е да спечели кметското място още на първия тур", коментира социологът от "Маркет Линкс" Добромир Живков.

Снимка:bTV

Относно нагласите за общинския съвет, отново първи са ДПС с 55% подкрепа. Втори са ГЕРБ с 19%, а трети БСП с 11% подкрепа.

Като цяло картината ще бъде същата като тази на изборите през 2015 г, заключи социологът.