Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговорностите. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. Тя е домакин на конференцията "Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България" в Дома на Европа в София.

"Ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, и борба с корупцията и независимост на съдебната система, и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения. Това е, което предстои", обясни вицепремиерът

Няма как да сме говорили за подписване на документ, който още ние самите не сме обсъдили в партията и не сме дали на своите партньори, каза Габриел на въпрос разговаряла ли е с премиера Николай Денков за коалиционното споразумение, предложено от ГЕРБ. Тя отново заяви, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ.

На въпроса кои са границите, които не трябва да прекрачват партньорите, Габриел отговори: "границата на Конституцията, демокрацията, върховенството на закона и добрите европейски практики".

"Вярвам в диалога, в това, че осъзнаваме каква отговорност носим. Вярвам в това, че държавата има нужда от стабилност. Вярвам в това, че България свърши много и добра работа за последните осем месеца и е наша отговорност на всеки един - и на министрите, и на министър-председателя Денков, и на парламентарните групи това да продължи", каза Габриел относно това дали е уверена в ротацията.

Премиерът ще чуе оценките на Габриел и тогава ще бъдат представени на политическите лидери, обясни вицепремиерът. Относно участието на министъра на отбраната в международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж Габриел посочи, че за нея е важно България да говори с един глас.

Важно е Европейският съюз (ЕС) и НАТО останат мобилизирани и единни и готови да окажем подкрепа на Украйна колкото се наложи, каза Габриел относно възникналото напрежение в молдовския сепаратистки Приднестровски регион. Важно е да не губим от поглед стратегическата важност на Черно море. В тази връзка, утре, откликнаха на поканата ми шест външни министри от Гърция, Румъния и балтийските държави, за да обсъдим стратегическата важност на Черно може и евентуално координирани действия във връзка със Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, каза Мария Габриел.

Нужна ни е външнополитическа стратегия. Трябва са се обединим, за да направим повече и да опазим демокрацията, каза по време на конференцията вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от БТА. 

Свободата, демокрацията, мирът и сигурността трябва да бъдат поддържани всеки ден, посочи Мария Габриел.

По думите ѝ България се нуждае от ясна позиция при нарушаване на международното право. Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности, които определят нашите цели в международен план, заяви вицепремиерът.

По думите ѝ тези ценности са и израз на желанието на страната ни да принадлежи към европейското семейство.

Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор, посочи Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на страната ни още от преди 30 години да се присъедини към европейското семейство.

Габриел отбеляза, че на Мюнхенската конференция по сигурността, която се проведе преди две седмици, световните лидери са споделили дълбоката си загриженост от негативните тенденции и геополитическата фрагментация, преобладаваща в момента в световната политика. По думите ѝ има и широкоразпространена оценка, че човечеството е в критично десетилетие, белязано от нарастваща конкуренция, съперничество, опити за оспорване и преразглеждане на международния правен ред, основан на хартата на ООН. Габриел подчерта, че международните отношения и международното сътрудничество са изправени пред сложни предизвикателства от належащ, но и непредвидим характер. Архитектурата на глобалната сигурност, основана на многостранни договори, е сериозно дестабилизирана, докато институциите, създадени в рамките на системата на ООН, търпят критики, заяви Габриел. Изправени сме пред все по-многополюсна среда, белязана от дефицит на доверие, припокриващи се сили и напрежение, посочи тя.

Габриел добави, че на източната страна на Европа пълномащабното нахлуване и незаконната агресивна война, започната от режима на Москва срещу суверенна и демократична Украйна, отбеляза 2 години. Въпреки всичките героични усилия на украинския народ, силната и непоколебима подкрепа, която всички ще продължаваме да оказване, виждаме че безмилостният режим на Путин избира да продължи да води тази война при пълно незачитане на международното право и загуба на човешки животи, коментира вицепремиерът и външен министър.

Габриел заяви, че военният конфликт и хуманитарната криза в Близкия изток, в Газа, също заплашва мира и сигурността. Тя призова да не се забравят и предизвикателствата като разпространението на фалшиви новини, пропагандата, дезинформацията, хибридните и кибератаки.

Като член на Европейския съюз (ЕС) и НАТО България има своите ясни позиции - свободата, демокрацията, правата на човека, мирът и сигурността не могат да се приемат за даденост, те трябва да бъдат защитавани всеки ден. Затова заедно с нашите съюзници и партньори, България се нуждае от ясна национална позиция при нарушаване на международното право, зачитане на човешки ценности и осигуряване на по-устойчиво бъдеще за младите поколения, категорична бе Габриел.

Стратегията за външна политика може да бъде сравнена с мост на комуникация със света около нас, за да се справяме по-успешно с предизвикателствата, рамо до рамо с нашите партньори, каза още вицепремиерът и външен министър.