Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще ръководи българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата "Три морета", съобщиха от МВнР

Събитието ще е днес и утре в Букурещ, Румъния.

Форумът ще събере лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми, свързани с допълнителни възможности за стимулиране на икономическото развитие, засилване на сътрудничеството, укрепване на сигурността в региона, подобряване на регионалната свързаност и мобилизиране на необходимите инвестиции за важни за региона инфраструктурни проекти.

В рамките на Срещата на върха ще бъде приета съвместна Декларация, отразяваща общите цели и приоритетни теми за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от държавите участнички в инициативата "Три морета", която организира среща на върха за втори път. По време на форума Клаус Йоханис ще представи резултатите от мандата на страната начело на инициативата (юни 2022 г. - септември 2023 г.). В края на дискусиите се очаква да бъде приета съвместната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща държава в Инициативата като пълноправен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

В работата на форума ще се включи и специалният пратеник на САЩ по въпросите на климатичните промени Джон Кери.