Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел днес пристига на посещение в Анкара по покана на министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, съобщиха от българското външнополитическо ведомство.

По време на официалната среща с Хакан Фидан се очаква да бъде обсъден широк кръг въпроси от взаимен интерес.

Програмата на визитата на Мария Габриел предвижда и поднасяне на венец на мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк - основател и първи президент на Република Турция.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна на 18 юли с посланика на Турция в България Айлин Секизкьок. "Конструктивна среща с посланика на Турция в България Айлин Секизкьок. Благодаря на посланика за поканата за официално посещение в Анкара", написа Мария Габриел във Фейсбук след срещата. Тя отбелязва, че във фокуса на дискусията са били теми, свързани с двустранните отношения и европейската политика.

България и Турция развиват традиционни отношения на добросъседство, като основополагащ документ за отношенията между двете страни е Договорът за приятелство, добросъседство, сътрудничество и сигурност между Република България и Република Турция, подписан на 6 май 1992 година.