Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонен разговор с българския министър на външните работи Мария Габриел, по време на който са обсъдили необходимостта от продължаване на помощта за Украйна в областта на сигурността от страна на съюзниците и партньорите, както и текущите усилия за диверсификация на енергийните източници в посока по-чисти, по-сигурни доставки и технологии, съобщи на своя сайт Държавният департамент на САЩ.

Антъни Блинкън и Мария Габриел са отбелязали важното значение на разширяването на Европейския съюз за осигуряване на стабилност и просперитет в региона, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран в съобщението на сайта на Държавния департамент, посочват от САЩ.

Мария Габриел и Антъни Блинкен се обединиха около важността на подкрепата за Украйна и в този контекст бе отчетена и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, съобщават от българското външно министерство.

Задълбочаването на сътрудничеството с Вашингтон както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО, е приоритет във външната политика на България.

От МВнР отбелязват още, че държавният секретар е изразил подкрепа за новото правителство на Република България и е поздравил неговата ясна евроатлантическа ориентация.

Мария Габриел е откроила важността на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ, основните приоритети на правителството, като е подчертала сред тях активната роля на България в ЕС и НАТО. Изтъкнала е и eвропейската перспектива за Западните Балкани при спазване на договорените ангажимент.

Стратегическото партньорство със САЩ като възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес е била централна тема в разговора. Присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване остава важен приоритет.

Вицепремиерът Мария Габриел е благодарила на държавния секретар Антъни Блинкен за определянето на дата за провеждането на втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Срещата ще се състои на 25-ти септември във Вашингтон и българската делегация ще бъде ръководена от Мария Габриел. Вицепремиерът очаква от срещата да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми от общ интерес, сред които сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията.