Има много силна настоятелност и категорични, публично изразени мнения от всички наши съюзници, България да деблокира преговорите с Република Северна Македония за членство в ЕС. Причините за това са, че България се оказва пречка пред най-голямата европейска и геополитическа цел - включването на Западните Балкани в ЕС. Това у нас се превежда като натиск, защото пасва на вътрешната конюнктура, когато трябва да се спаси политическата физиономия, каза Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Тя припомня звездния миг на българското председателство на ЕС, когато страната ни постави като свой приоритет разширяването на съюза със Западните Балкани. Тогава бяхме припознати като автентични и динамични членове на ЕС. Когато обаче дойде моментът това да се случи, при нас започна срив. Оказа се, че България лесно прави декларации, но не си дава сметка, че това не изчерпва усилието а води до следващи стъпки, казва Поптодорова.

Щом вече веднъж сме казали, че подкрепяме членството на РСМ в ЕС и това е наш приоритет, трябва да предприемем действия, които да водят в тази посока. А какво се получи, ние предизвикахме пълен блокаж, обобщава вицепрезидентът на атлантиците у нас. Поптодорова е категорична, че това поставя Скопие под влиянието на Белград и отваря терен за проникването на влияние от Москва, от което България ще търпи само негативи. Поптодорова припомня обявеното от президентът Еманюел Макрон намерение при поемането на председателство на ЕС, преговорите за присъединяване на Западните Балкани да продължат.

Злощастно хрумване. Така Елена Поптодорова определи идеята на Слави Трифонов, лидер на партия ИТН, за обвързване на деблокирането на преговорите с Република Северна Македония от българска страна и отпадането на американските визи за български граждани. Тя припомни, че визите ще останат докато не постигнем върховенство на закона и овладяване на корупцията.

  • От къде идва оптимизмът на премиера Кирил Петков, че разминаванията ни със Скопие могат да бъдат преодолени за 6 месеца?
  • В понеделник предстои Консултативен съвет за национална сигурност при президента Румен Радев посветен на РСМ. Какво очаквате да бъде решено на него?
  • Кога САЩ ще отменят визите за български граждани?
  • Анкета на Podcast новините на Dir.bg в петък показа, че над 70% от родителите в България ще насърчат децата си, ако те решат да напуснат страната. Вашият коментар като родител?

Отговорите на Елена Поптодорова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Елена Поптодорова е основател и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България. От 1990 до 2001 г е народен представител. От 2001 до 2016 г. е посланик на България в САЩ. Член на УС на Националната асоциация за семейно планиране, на УС на Центъра за регионални и геополитически проучвания и член на Настоятелството на Американския университет в България.

Получава бакалавърска и магистърска степен по английска и италианска филология в СУ"Св. Климент Охридски", след което прави следдипломна квалификация по международни отношения в УНСС в София и специализира в Leeds University, Англия, и University of Siena, Италия. Владее английски, италиански, френски и руски език.