Митрова е в затвора, защото не е позволявала на бившия си съпруг да посещава детето им въпреки одобрението на центъра за социални служби.
„Ако Македония не освободи Митрова, България ще блокира европейската интеграция на Македония”, се казва в нотата, която българското министерство отправи вчера към македонското посолство в София, отбелязва изданието, цитирано от "Фокус".
Въпросът за правата на българите в Македония е условие за присъединяването на Македония към НАТО и Съюза, твърди София, а в контекста на случая Митрова, която излежава наказание в затвор заради неспазване на решение на центъра за социални дейности, с България казва, че тя е осъдена, защото е българска, пише и вестник „Вечер”. Македонското МВР апелира към „българските власти да се дистанцират от тази класическа манипулация с човешки съдби, тъй като отношенията между две приятелски държави не трябва да са заложници на хора, които търсят прикритие за семейните си неразбирателства и престъпни действия”, отбелязва всекиденвникът.
Той припомня, че на и.д. посланик на Македония Дивна Тричковска й бе връчена вербална нота. Вестникът цитира, че според документа са констатирани и други „факти, които будят съмнение, че българските граждани, както и македонските с българско самосъзнание са изложени на административен, полицейски и друг натиск заради националната си принадлежност”.
Македонските власти апелират към българските власти да не спекулират с човешки съдби. Двете държави не трябва да позволяват злоупотреба с гражданството и паспортите като алиби за бракоразводни проблеми или укриване на данъци, примерно, какъвто бе случаят с бившия министър на здравеопазването Владо Димов, коментира македонското МВР.
Българските депутати, които не признават македонското малцинство, не зачитат решенията на Европейския съд за правата на човека, особено относно правата на малцинствата, пише вестникът. Според изданието обаче България обмисля са повдигне обвинение срещу Македония в Страсбург.
Сегашното правителство е твърдо решено да декларира по-ясно защитата и подкрепата на гражданите с българско самосъзнание, живеещи в чужбина, коментира пред "Фокус" говорителят на МВнР Драговест Горанов. По думите му българската вербална нота към Македония по повод случая със Спаска Митрова трябва да бъде тълкувана от гледна точка на по-активната политика на новото правителство спрямо сънародниците ни и хората с българско самосъзнание, живеещи извън територията на България.  Македония все още не е отговорила на вербалната нота, която външно министерство изпрати преди два дни.
„Продължаваме да очакваме официална реакция от Македония на нашите въпроси по случая. Засега нямаме нито писмен, нито устен отговор на отправените от нас въпроси", каза Горанов.
Около една седмица е приличният срок за даване на отговор на подобни ноти.
"Ако не получим – имаме и други възможности и с други средства да го поставим този въпрос”, допълни той.
На въпрос може ли страната ни да се противопостави на решението за отпадане на визовия режим между Македония и Европейския съюз заради случая със Спаска Митрова, Горанов каза: „Всяка една дипломатическа служба прави всичко възможно, за да убеди другата страна в правотата на своите идеи и винаги са оставени вратички, за да може да се отстъпва или настъпва. Ние трябва да изчерпим всички други възможности и да получим ясен отговор от страна на македонските власти в Скопие, че те имат искрено желание да станат членове на Европейския съюз, трябва да изпълнят изискванията и ние следим дали те отговарят на тези изисквания. За нас е по-добре да ги научим да ги спазват, а не да слагаме стена”.