От доста време има напрежение, но не очаквах "Има такъв народ" да "хвърлят държавата под автобуса", когато трябва да се извърши актуализацията на бюджета, заяви вицепремиерът Асен Василев в интервю пред БТВ.

В актуализацията на бюджета са заложени антикризисните мерки, увеличението на пенсиите, мерките за постоянно запазване на ниски цени на електроенергията за бизнеса, КПКОНПИ да заработи. Освен това до края на годината има 22 закона, които трябва да бъдат приети, за да може да получим втория транш от средствата по Плана за възстановяване.

Помолен да опише отношенията си с ИТН Василев каза, че се е работило съвсем спокойно и нормално с голяма част от колегите от ИТН. Проблемът идваше при политическото ръководство и най-вече в законодателната дейност, където почти всичко ставаше много трудно, каза Василев. Законопроектите, свързани с борбата с корупцията, промяната в съдебната власт, доста дълго време буксуват, посочи още вицепремиерът.

Попитан как би описал отношенията си със Слави Трифонов, Василев каза, че те са "несъществуващи в момента".

В отговор на днешното интервю на лидера на ИТН, Василев каза, че дали "Продължаваме промяната" трябва да управлява или не, трябва да го кажат избирателите, а не Слави Трифонов.

Василев коментира, че е странно точно от него да дойде дефиницията, че двамата с Кирил Петков са некомуникативни. Как нямаме проблеми с БСП и с "Демократична България", попита Василев. Той съобщи, че в последните два месеца Слави Трифонов не е правил опити за разговор с него и премиера. Асен Василев каза, че разговор може да има, но когато тезата на едната страна е -"давате ни 4 млрд. лв. за МРРБ, иначе няма правителство", този разговор приключва.

По темата за Република Северна Македония Василев каза, че докато не се изпълнят всички условия от българския парламент, няма как България да вдигне ветото. Проблемът не е между България и РСМ, а между ЕС и РСМ, категоричен е Василев. Когато ЕС припознае българската позиция и тя стане европейско предложение към РСМ, тогава можем да започнем истински разговори, заяви той. Иначе не може да мръднем и един милиметър, допълни вицепремиерът.