Президент на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов допуска синдикатът да издигне собствен кандидат за изборите за Европейски парламент. "Ако решим, ще намерим приличен кандидат. Не изключвам тази възможност", каза по БНТ Манолов.

Шефът на "Подкрепа" подчерта решимостта си да продължи на европейско ниво битката за българската енергетика. "Заплахата за енергетиката идва от външни регулации с натрупани вътрешни проблеми", обясни Димитър Манолов.

Във връзка с това той заяви, че приоритет на синдиката е да брани българската въглищна енергетика в минния комплекс "Марица Изток". Той призна, че "този тип енергетика рано или късно ще приключи, тъй като въглищата ще свършат".

България е прибързала с ползването на електроенергия от възобновяеми източници, тъй като в етапа на въвеждането й тя е изключително скъпа, смята Манолов.

Икономическите прогнози за растежа на България могат да се подобрят, ако се промени данъчната политика, каза още лидерът на КТ "Подкрепа". Той коментира ангажимента на премиера Бойко Борисов за увеличение на заплатите с 10% догодина, като подчерта, че премахването на данъка върху минималната заплата може да е търсеното решение.