Премиерът Кирил Петков ще подмени състава на Смесената историческа комисия с историци, които не държат на историческите факти, прогнозира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в интервю за Dir.bg. Според него планът на управляващите е да пуснем Скопие в ЕС, като изтъкнем големи успехи с авиолинията, Коридор №8, отказа на Северна Македония от териториални претенции и ще направим компромис. Каракачанов е категоричен, че президентът държи правилната позиция по проблема и изрази надежда, че няма да допусне това да се случи. Когато не си запознат, импровизираш, а когато импровизираш, допускаш гаф, обобщи резултата от визитата на Кирил Петков в Скопие политикът, като му препоръча да прочете една-две книжки за Македония. През следващите 60 г. ще се обясняваме, че в България не е имало фашистки режим, както 76 г. се обясняваме, че нямаме македонско малцинство.

- Вие виждате ли огромен успех, който отчете премиерът Кирил Петков, като резултат от визитата в Скопие? Той установи, че някои изпитват ревност към постигнатото от него.

- Явно новият премиер обича да се хвали. Явно надценява това, което е постигнал в Скопие, защото там, освен едни добри намерения, които бяха декларирали, нищо реално не е постигнато. Нищо ново не е постигнато. Това, че Македония се била отказала от териториални претенции - ами, тя Македония го повтаря няколко пъти. Това нещо е фиксирано в договора от 1 август 2017 г. Там много ясно е записано, че Македония се отказва от териториални претенции. Тоест, това е постигнато преди 5 години. Колкото и пъти да повтарш едно нещо, което вече се е случило, и да го пишеш като нов успех, в това няма никакъв смисъл. Предишният премиер Борисов няколко пъти открива едно и също предприятие в Стара Загора и реже лентите, ама това не го прави да са три предприятия, а си остава едно. Така че, самият Заев не само 2017 г. тържествено декларира: "Нямаме териториални претенции", но поне още няколко пъти го повтори, включително на международни форуми. Така че нищо ново не се е случило. Хубаво е, че го повтаря и новият македонски премиер, но това не е нещо ново.

Другият голям успех е как сме се договорили да правим Коридор №8 - ами, ще му напомня на г-н Петков, че обещание за изграждането му даде тогавашният македонски премиер Люпчо Георгиевски още през 1999 г., тоест преди едни близо 23 години. След това този ангажимент са го повтаряли още няколко македонски премиери - че ще правят Коридор №8, но както виждате, не го направиха. А пък един от министрите на предишното правителство на Заев, буквално преди 7-8 месеца на заседание на МС в Скопие беше казал, че Македония няма интерес от Коридор №8, защото, забележете, той щл да засили българското влияние в Македония. Така че и това не е нещо ново.

Другият голям успех, който той повтаря няколко пъти вече, голямата му фиксидея да има самолетна връзка между Скопие и София. Ами, такава имаше, но тя беше закрита поради липса на интерес. Петков сега обяснява как, ако искаш да отидеш в Скопие, трябва да пътуваш през Виена. Ама никой не пътува през Виена в Скопие със самолет, поради простата причина, че разстоянието от София до Скопие е по-малко, отколкото разстоянието от София до Велико Търново. По-малко от 200 км е разстоянието София-Скопие. Всеки го минава с автомобил за около 2,5-3 часа максимум. Ако си направиш изчисление колко време ще загубиш да отидеш до аерогарата в София, час и половина преди полета, излитане, кацане, самият полет, проверка на документите - стават повече от 3 часа. И затова тази линия никога не е била актуална. Хубаво е да има чисто формално, но тя не е страхотен успех. Тя просто икономически няма да издържи.

- Гаф или полезен жест от наша страна е решението да казваме само Северна Македония без "република" отпред?

- Това никога не е било проблем, защото дали ще наричаш Македония - Северна Македония, дали ще я наричаш Република Северна Македония, или както преди я наричахме - Република Македония само, това няма никакво значение. Поради простата причина, че проблемите си остават, не се решават. И въпреки топлите прегръдки и потупване по рамото, пък и големите демонстрации какъв голям успех е визитата, видяхте реакцията на македонския президент. Той буквално се изплю в лицето на нашия премиер, казвайки му - при тези претенции за българско малцинство в Македония, ами България да признае македонско малцинство в България.

- По тази тема се засили натискът спрямо нас не само от Скопие, но от САЩ и Германия?

- Няма натиск нито от САЩ, нито от Германия за македонско малцинство. В края на краищата, всяка държава със собствената си конституция урежда статута на своите граждани. Дали им дава универсалния статут, който е заложен още с декларацията от 1948 г. за правата на човека, в която декларация е записано, че се гарантират индивидуалните човешки права. Българската конституция урежда въпроса универсално - както са го уредили 2/3, да не кажа 3/4 от европейските държави. А именно - всички български граждани, без разлика от етнически произход, без разлика от вероизповедание и пол, имат равни права. Това е, точка. Македония, подобно на още няколко държави от Европа, дава малцинствен статут и малцинствени права. Само че, извинявайте, казвате - Америка и Германия оказвали натиск. Ами много е интересно някой да попита и би следвало да го направи външният министър на Българи, защото този господин, който се изказа, беше бившият външният министър на Германия Рот, да го попита - германската конституция дава ли малцинствени права? Примерно, 7-те милиона турци, живеещи в Германия, германски граждани, имат ли статут на турско малцинство? Или тези близо 3 милиона кюрди? Или тези 2 милиони араби, които дойдоха през последните 5 години в Германия? Имат ли малцинствен статут? А тези близо 300-400 000 българи, които живеят в Германия, имат ли статут на национално малцинство? Нямат, защото германската конституция не третира темата с националните малцинства. Същото е ив САЩ - някой трябва да попита тази конгресменка, която се изказа - мексиканците в Щатите имат ли статут на малцинство? А италианците, а ирландците? Разбира се, че нямат.

Всички знаят, че македонско малцинство в България няма, но не е тревожно, че някакъв бивш германски министър и някаква американска конгресменка са казали нещо подобно. Проблемът е, че след срещата на новия български премиер с новия македонски премир и след срещата му с македонския президент Пендаровски, същият този президент Пендаровски показа много ясно къде е проблемът между България и Македония през последните 30 години. Проблемът е в това, че България през тези 30 години всячески се стреми да помага на Република Македония, сега Северна Македония, признавайки я първа в света. По примера на България и на тогавашния български президент Желев Русия призна Македония след посещение на Елцин в София - даже той още, докато беше в София, призна Македония. България помагаше на Македония, когато Гърция й наложи икономическо ембарго, включително с едни 10 милиона долара безвъзмездна финансова помощ. България помагаше на Македония, предоставяйки й и дипломатическа подкрепа по време на конфликта през 2000 г., гражданската война между македонските власти и албанското население там, включително предоставяйки й 150 единици тежка бронирана техника - танкове, бронетранспортьори, гаубици и т. н. А насреща сме получавали въпросите: "А македонското малцинство в България? А македонският език? А кога ще ни признаете нацията?". Това е проблемът! Така че, Кирил Петков, вместо да се опива от някакъв мним голям успех в Скопие, би следвало да се замисли върху думите на македонския президент буквално, след като той си замина. Какво каза Пендаровски? "Искането да признаем българите в конституцията е намеса във вътрешните работи. Кога българите ще признаят македонско малцинство" Това каза Пендаровски. Оставаме си същите - пременил се Илия и пак в тия.

Нормално е новият български премиер да не е исторически грамотен - учил в Канада, живял в Канада, дето се вика, случайно попаднал в българската политика, не е бил длъжен да чете българската история в подробности и да е запознат с всички онези въпроси, които са част от националната политика на България не само през последните 30 години демокрация, а последните 140 години от съществуването на българската държава. Но, когато не си компетентен в нещо, решението е много просто - прочиташ една-две книжки и горе-долу влизаш в час.

А още по-лесно е да поканиш един професор от Софийския университет, който е специалист по балканска история, по българска история в новото време, сядаш и му задаваш няколко въпроса. Или поканваш един дипломат от Балканския отдел във Външно министерство и му задаваш въпроса: "Извинявайте, какъв е проблемът между България и Македония, защо досега не сме се разбрали?" И съответният специалист ще ти отговори: "Ами първо, защото те смятат, че са някаква отделна македонска нация от 2000 г., ама не са. И крадат нашата история, преиначавайки я на всичкото отгоре. Нямаме нищо против те да ползват нашата история, както е записано в договораот 2017 - "общата ни история". А общата ни история е до 1944 г. Второ, наричат ни татари - ама ние не сме татари. Наричат ни фашисти - ама ние не сме фашисти, защото в България не е имало фашизъм. Наричат ни окупатори - ама ние не сме окупирали Македония, а сме освобождавали Македония и населението ни е посрещало с хляб и сол, а не се е криело по къщите".

И като му обяснят на премиера, би следвало той да не говори небивалици от сорта на "фашисткия режим в България" и едва ли не, да се извиняваме. Тепърва сме щели да изясняваме дали фашисткият режим е имал някакво негативно въздействие върху Македония, ама то имало фашистки режим, ама българите не били фашисти. Глупости на търкалета! Кирил Петков прави една грешка, която тепърва ще ни я лепнат скопяните.

- Те поначало си ни наричат "бугари фашисти", не наля ли Петков масло в огъня с това изказване?

- Не само ни наричат, а в техните учебници по история пише, че "българските фашисти" са окупирали Македония 1941 г. Българските фашисти! Пише, че "българските фашисти" били избивали македонското население. Това пише в техните учебници по история. Цяла Македония е осеяна с плочи, паметници, на които пише - тук, "българските фашисти" направиха това и това, там "българските фашисти" направиха еди какво си. Тоест, Петков прави нещо, за което си мисли, че е голям успех и че е много модерен като оригиналничи с подобни термини. Само че това е едно петно, което ще ни се лепне сега и скопяните ще го изпролзват десетилетия наред, казвайки: "Ами ето, вашият премиер каза, че е имало фашистки режим". Както използваха глупостта на Георги Димитров през 1946 г., когато тогавашната комунистическа партия, тогавашният български премиер казва, че в България има македонско малцинство и че македонците са отделна нация. Досега ни го натрапват, 76 години по-късно! И казват:" ами ето, вашият премиер го каза тогава".

Ама ти върви обяснявай, че този премиер бил комунист, че това е политиката на Коминтерна, че Сталин го е накарал да го направи и т.н. Следващите 60 години ще се оправдаваме, че българският премиер бил случайно дошъл в България, той бил от Канада и не познавал българската история. Не се говорят такива работи! Когато не си подготвен, питаш. Като не питаш, правиш фалове.

- Все пак премиерът има външнополитически съветник, Весела Чернева, която има опит като говорител на Външно в едно друго правителство.

- Българите имаме поговорка - "Кажи ми кои са ти приятелите, за да разберем какъв си". Тук перифразата е следната - "Виж кои са ми съветниците и ще разбереш колко разбирам". На Весела Чернева работата е да прокарва подобни политики по линия на всякакви фондации и НПО-та, които цял живот са я финансирали и лансирали като кадър. Тя е известна с това, че е привърженик на тезата България безусловно да признае и да пусне Македония да преговаря за членство в ЕС, че трябва да признаем малцинства - македонски и някакви други, че не трябва да имаме никакви претенции към техните безобразия по отношение на българската история, българската култура и най-вече за правата на българите. Така че Весела Чернева, като я видите, че е външнополитически съветник на българския министър-председател Петков, обяснява защо той прави подобни нелепи изказвания. За съжаление, нищо ново.

- Кирил Петков посъветва историците от българо-македонската смесена комисия да не гледат назад в миналото, а напред в бъдещето. Но нали историците поначало се занимават с миналото?

- Когато си пропуснал образованието по история на България, можеш да говориш подобни глупости. Историята е наука за миналото. Ако не ми вярва на мен, да прочете Херодот. Да пита който иска канадски учен какво е историята - тя бъдещето ли изучава, или миналото. Подобно изказване е леко смешно. Какво да прави тази историческа комисия? Най-вероятно ще му бъде препоръчано от неговите неудачни съветници историческата комисия да бъде подменена, да махне онези членове от българска страна, които отстояват историческите факти. Защото в самия договор от 2017 с Македония пише, че историческата комисия ще работи, опирайки се в своята работа само и единствено на автентични и проверени исторически документи. Най-вероятно ще им бъде препоръчано да възприемат скопската теза, че историята може да се тълкува така, както ти се иска. И примерно, цар Самуил, въпреки всички средновековни факти сочат, че той е български цар. Така го наричат всички негови съвременници, така го нарича и византийският император, който, побеждавайки го, нарича себе си Василий Втори Българоубиец. Така се нарича и наследникът на цар Самуил - цар Иван-Владислав, чийто надпис, издялан на камък, е в мезуе на Битоля, Северна Македония, на който пише: "Аз, Иван-Владислав, самодържец български, наследник на българския цар Самуил, съградих крепостта Битоля в защита на българския народ". Най-вероятно ще бъдат махнати онези историци в нашата комисия, които се придържат към научните факти, автентичните документи, и ще бъдат подменени с разни соросоиди, които и сега ги чуваме, че трябвало да правим компромиси с историята. Това ще направят най-вероятно и ще се опитат да ни вържат в такава ситуация, в която историческата комисия ще подкрепя скопската теза.

А каква е скопската теза - българските членове на комисията излизат с историческите факти и документи, както беше досега, скопските казват, "да,де, ама това не е важно, важно е ние как искаме да бъде". И накрая, според Скопие, трябва да се направи някакъв сурогат от историята, според Скопие. Това, което те предоставят като пропагандни клишета, и межгду техните лъжи и фалшификации, и автентични документи, да се намери златната среда. Нещо, което е абсурд. Най-вероятно натам ще се отиде, гарантирам Ви, виждайки накъде го бутат премиера Петков, който, може и да има добри намерения, аз не го отричам, може и да иска да постигне големи успехи, и му ги пожелавам, защото този глупав спор между София и Скопие трябва да приключи, но той не трябва да приключва с капитулация от страна на София, а би следвало да приключи, когато Скопие приеме фактите такива, каквито са, и спрат да се правят на по-големи католици от папата.

- Кирил Петков получи много упреци, че не се е поклонил на гроба на Гоце Делчев.

- Когато в Македония отиде чужд държавен глава, чужд премиер или някой по-значим европейски фактор, те задължително го водят в църквата "Свети Спас", където е саркофагът с костите на Гоце Делчев, и се поднасят цветя. Това е като церемонията в България за поднасяне на венец пред Паметника на Незнайния войн. Това е държавният протокол на Република Северна Македония. Фактът, че те не го включват в програмата поднасянето на венец на гроба на Гоце Делчев, показва много ясно, че те не желаят да се допират до общата ни история. Но пък фактът, че протоколът на българския премиер, отивайки в Скопие, не му е казал, че той трябва да поиска да отиде на гроба на Гоце Делчев и да сложи едно цвете - именно като един от героите от общата ни история, говори лошо за неговия протокол и съветници. Вие от кадрите много добре ще видите, че г-н Петков и македонският премиер се разхождат по стария мост в Скопие. Ами от Каменния мост до църквата "Св. Спас", където са костите на Гоце Делчев, е не повече от 200 метра и обикновено се ходи пеша.

- Намирате ли някакви отлики в позициите на премиера и президента по темата Северна Македония, въпреки че Кирил Петков каза, че с Румен Радев са в един отбор?

- Президентът Радев по темата Македония е на изключително правилни позиции и в неговия мандат това е първият български президент, който назовава проблемите директно и без заобиколки - искаме гаранция за правата на македонските българи. И това го повтаря вече 10 пъти, не само в България, а и на срещите си с Пендаровски, както и на международни форуми.

Така че, Радев и Кирил Петков имат различно разбиране на проблема. За Кирил Петков проблемът трябва да бъде решен , защото така искали някои наши партньори в НАТО и ЕС. Защото така искат американците или така смятат германците, което е грешен подход. Радев има много ясна позиция, докато Петков все още трябва да се учи по темата и е хубаво да прочете две-три книжки, за да е наясно за какви българи там говорим.

- Каква е прогнозата Ви за развоя на събитията и поведението ни относно еврочленството на Северна Македония?

- Прогнозирам, че сегашното правителство ще се опита, заобикаляйки договора от 2017 г., заобикаляйки тихомълком и решението на КСНС, да направи компромис. С уговорката - ето, вече имаме напредък, открихме самолетната линия, Македония се ангажира, че няма териториални претенции, ето, ще развиваме Коридор №8 - хайде да ги пуснем! Пък после ще ги наблюдаваме - това прогнозирам и съм сигурен, че това е планът, който им се върти в главата.

Тоест, да облъчат българското общество с големия напредък, който има, и да направят компромис. Това поне ще се опитат да направят. Не съм сигурен дали ще им стигне времето да го направят. Тук се надявам, че някои политически формации в управляващата коалиция няма да предадат собствените си декларации - БСП, примерно, или "Има такъв народ", които имат правилни позиции. Надявам се също така, че и президентът Радев няма да си замълчи, ако правителството му се изплюе в лицето по подобен тарикатски начин.