Президентът Румен Радев разговаря по телефона с последните двама от премиерския списък, посочен в Конституцията, откъдето можеше да избира кандидат за служебен премиер.

Радев е провел телефонен разговор с председателката на Народното събрание Рая Назарян и с подуправителя на БНБ Петър Чобанов, съобщиха от "Дондуков" 2. Оттам обаче не съобщават какъв е резултатът от тези консултации, а по непотвърдени данни на държавния глава ще му се наложи да избира само между Димитър Главчев и Петър Чобанов. 

По неофициална информация на Нова телевизия и бТВ Рая Назарян отново е отказала да оглави служебен кабинет. Председателката на НС отклонява поканата за втори път. При първата им среща парламентарната шефка обясни, че желанието й е ГЕРБ да влезе в изборната кампания с равен старт с останалите политически сили.

"Обсъдихме моето евентуално съгласие за приемане на поста служебен министър-председател на Република България и аз пред него препотвърдих моята позиция, а именно, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон в предизборната кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес", коментира тогава пред медиите Назарян на излизане от Президентството.

Подуправителят на БНБ Петър Чобанов пък изрази готовност да поеме поста, ако няма кой друг, но Румен Радев се спря на тогавашния шеф на Сметната палата Димитър Главчев. Няма официална информация какво е отговорил днес Чобанов на президента, но е логично да се очаква, че е потвърдил готовността си да поеме поста.

Такава вече изрази по-рано пред Румен Радев и настоящият служебен премиер Димитър Главчев.

"Имам готовност да бъда служебен премиер, няма никакви пречки за това. Не сме коментирали подробности, тече си нормалната процедура, общи работи сме коментирали", лаконичен беше Главчев.

Снимка: БТА

Откази получи президентът от управителя на БНБ Димитър Радев, подуправителя Радослав Миленков и от зам.-шефа на Сметната палата Тошко Тодоров. Тримата отказаха да заемат премиерския пост за втори път.

"Моята позиция е непроменена, а тя е, че БНБ като цяло, а още повече за управителя, че не трябва да бъде въвличан в политическия процес", потвърди отказа си Димитър Радев. 

Подуправителят Миленков също изказа своите аргументи, че няма как да приеме поста, от гледна точка на европейската нормативна уредба.

Снимка: БТА

"Аз съм представител на България в Надзорния съвет на Европейската централна банка. Специално за мен е абсолютно изключено да се коментира възможна опция за поемане на функциите на министър-председател", каза Радослав Миленков.

"Аз съм експерт в сферата на контрола и на този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Последователен съм", потвърди Тодоров непреклонността си да не става премиер.

Горица Грънчарова - Кожарева обяснимо не беше сред кандидатите, с които се срещна президентът, след като той вече отказа да подпише указа за проектосъстава на предложения от нея кабинет заради присъствието на вътрешния министър Калин Стоянов в него.

Снимка: БТА

Според Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

След промените в Конституцията, за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Снимка: БТА

Позициите на омбудсман и негов заместник са вакантни, след като Диана Ковачева беше избрана за съдия в съда в Страсбург, а Елена Маркова подаде оставка. Третият подуправител на БНБ обяснимо отпадна от "домовата книга", тъй като е отстранен от поста с решение на съда по доклад на антикорупционния орган за конфликт на интереси.

От всички потенциални кандидати за служебен премиер, според последните конституционни промени, единствена Рая Назарян беше информирана преди да бъде избрана на начело на НС, че в даден момент може да й се наложи да стане служебен министър-председател. Останалите заемаха експертните си позиции още преди последните промени в основния закон.