Централната избирателна комисия (ЦИК) остави без разглеждане документите около регистрацията на двете крила на ДПС - около Джевдет Чакъров и около Делян Пеевски, свързани с техните искания, като представляващи партията, а именно за оттегляне на партията от състава на коалиция "ДПС - Ново начало" и за участие в коалицията. Това се случи по време на заседание на комисията днес.

Решението бе подкрепено с 12 гласа "за", а двама гласуваха "против", предава БТА.

Така заявлението за оттегляне на партия "ДПС" от състава на коалиция "ДПС - Ново начало", подадено от Джевдет Чакъров в 17:00 часа на 11 септември, когато изтече и последният срок за регистрация на партии и коалиции за вота през октомври, остана без разглеждане.

По време на вчерашното заседание на ЦИК стана известно, че е постъпило и друго заявление в 19:00 часа за оставане на ДПС в коалицията, което също не бе разгледано.

Избирателната комисия вече се съобрази с решението на Върховния административен съд (ВАС) и регистрира за участие в изборите "ДПС- Ново начало" и отказа самостоятелно участие на партия ДПС.

На днешното заседание на ЦИК Елка Стоянова, която бе докладчик по преписката, посочи, че ДПС може да се представлява от двамата ѝ представители, а заявленията са противоречащи си.

Тези писма са в определен тип времеви отрязък, който се ограничава от решение на ЦИК, според което подаването на писма във връзка с регистрация на партии и коалиции свършва в 17:00 часа, коментира Ерхан Чаушев от ЦИК. Той поиска 20-минутно прекъсване на заседанието, за да бъде изяснена ситуацията около проекта на решение на комисията.

Няма как да се оставят без разглеждане заявления в различна обстановка, каза Чаушев след възобновяването на заседанието.