Европейската комисия е запозната с предложението за законопроект за т. нар. чуждестранни агенти в България, заяви днес говорител на институцията на пресконференция в отговор на въпрос, предаде БТА.

"Комисията не коментира законопроекти", посочи говорителят. "Принципното становище на комисията е ясно - ЕК осъжда всякакво неоправдано ограничаване на демократичните ценности и основните свободи, каквито са свободите на изразяване и на събиране, и правото за участие в обществения живот", добави говорителят.

По-рано тази седмица в Народното събрание бе внесен законопроект "за чуждестранните агенти". Вносителите обясниха, че "една от основните цели е да гарантира, че медиите, сдруженията, асоциациите и фондациите, които играят ключова роля в общественото мнение, действат в съответствие с националните интереси и не са обект на външни влияния".

Вчера от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС на Пеевски се обявиха срещу законопроекта на "Възраждане", заявявайки, че той е "путинистки". 

Лидерът на партията Костадин Костадинов защити внесения от тях законопроект за чуждестранните агенти, като обясни, че той е по модел на американския закон, приет през 1938 година, който работи и до днес. По думите му законопроектът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност.

"Преди всичко трябва законът да бъде прочетен. Това, което мене ме изненадва и което ме изумява е, че за три години, защото ние за първи път го внесохме 2022-ра, след това го внесохме 2023-та, сега го внасяме 2024-та година, в четири последователни парламента, нито един от тези хора, които се упражняват по темата, не е седнал да прочете закона, най-малкото което е изключително обидно, но то е обидно за хората, които го правят в интерес на истината, това нещо", каза той вчера.