Обществото очаква да започне борбата с корупцията по политическите върхове и партиите трябва да кажат как ще я водят. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, цитиран от БТА.

На въпрос възможно ли е джентълменското споразумение след изборите, Радев каза, че всяко споразумение трябва да изхожда от това какво очаква обществото.

"Нашето общество очаква отстояването на националните интереси да бъде в основата на всяка управленска политика. Очаква също така да започне най-сетне борбата с корупцията по политическите върхове и партиите следва да кажат как ще водят тази борба", коментира държавният глава.

По думите му е много важно партиите да подпомагат Централната избирателна комисия и правителството в техните усилия наистина да се организират честни избори.

Преодоляването на политическата криза изисква връщането на принципите в политиката, изисква партиите да осъзнаят много ясно, че доверието е залогът за техния успех, а доверието идва от честното отношение към гражданите, каза държавният глава.

Защото, допълни той, повторните клетви и обещания в една предизборна кампания и тяхното моментално погазване веднага след изборите руши това доверие и е много важно самите партии да подпомагат ЦИК и правителството в техните усилия наистина да се организират честни избори.

Румен Радев участва в откриването на изложение на продукти и услуги на водещи китайски компании, лидери в областта на технологиите, иновациите, дигитализацията, банковото дело, логистиката, транспорта и енергетиката.