На 24 юли държавният глава наложи вето на закона, тъй като според него част от промените застрашават независимостта на съдебната система.

Според закона новосъздаденото Национално бюро за контрол на СРС може да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат СРС.

Мнението на Росен Плевнелиев е, че така се навлиза в работата на разследващите органи и на съда, а независимостта на съдебната система се гарантира от Конституцията.

Президентът определи като недопустимо да бъде осъществяван парламентарен контрол върху актовете на съда и позицията на магистрати и разследващи органи.

На 2 август обаче парламентът отхвърли ветото на държавния глава. За законопроекта гласуваха 125 народни представители от групите на "Коалиция за България", ДПС и "Атака", а против бяха 69 депутати от ГЕРБ.

"За съжаление, дебатът в Народното събрание относно ветото върху Закона за СРС отново показа степента на политическа конфронтация, която бележи целия политически живот в страната през последните месеци", се казва още в съобщението на прессекретариата на Плевнелиев.

Според президента, декларираната готовност за диалог, за обсъждане на аргументи, е останала само на думи. "Мнозинството в Народното събрание обяви, че ветото е наложено по политически причини и не счете за необходимо да изложи аргументи по същество", казва още държавният глава.

Росен Плевнелиев изразява своята увереност, че принципите на разделение на властите и независимостта на съдебната власт са в самата основа на правовата държава и не могат да бъдат поставяни под условие, без значение каква е целта на промените в отделен закон.

По тази причина той ще използва правомощията, които Конституцията му предоставя, и ще сезира Конституционния съд.