Той подчерта, че 180 гласа не са сакрално число, но дават възможност "това, за което имат съгласие, да тръгне по бързата писта", цитира го "Фокус".

За приемането на промените на първо четене ще са необходими поне 160 гласа. В този случай обаче ще трябва да минат минимум два месеца преди второто гласуване. Ако вотът обаче мине с нужните три четвърти от депутатите - или 180 гласа, той ще може да бъде приет за две седмици.

След като заедно с правосъдния министър участва в председателски съвет с представители на всички партии, Борисов заяви още:

„Дойдохме с министър Христо Иванов да помолим всички политически партии и депутати да го подкрепят, защото тази промяна е важна. Още веднъж обяснихме какво целим. КС не отговори на едно от питанията, а и няма как, след като не е прието, а още повече считам, че е работа на политиците и парламента. Не трябва да вкарваме в случая и съдиите да се произнасят преди политиците. В тази посока с министъра направихме изложение”.

Премиерът коментира още, че би било и добър знак за партньорите ни в Брюксел и е оптимист, че всички партии са разбрали колко важно е това.

В ревизирания проект, който преди лятната ваканция беше внесен от 180 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ, останаха текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска, около което има най-големи спорове.

Промените предвиждат съдийската колегия да има 13 членове – 6 избирани от общото събрание на съдиите и 7 от Народното събрание. Записано е прокурорската колегия да има 12 членове, в това число главният прокурор, 4 членове, избирани от Общото събрание на прокурорите, един, избиран от Общото събрание на следователите, и 6 – от парламента. Срещу високата политическа квота се обявиха от АБВ, които заявиха, че на първо четене няма да подкрепят промените именно заради това.

Днес от партията на Георги Първанов уточниха, че ще гласуват "въздържал се", като само председателят на ПГ ще даде глас "за" символично, като по този начин ще изразят принципна подкрепа за промените и готовност за обсъждане на корекции.

БСП и "Атака" категорично няма да дадат подкрепа.

Миналата седмица от ГЕРБ дадоха сигнал, че са склонни на компромис по спорните точки, заради което лидерът на ДСБ Радан Кънев заплаши да напусне управляващото мнозинство. Последва спешна среща на четири очи с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след което двамата обявиха, че засега са на еднакви позиции. От ГЕРБ обаче държат да изчакат официалното становище на Венецианската комисия за промените.

Днес, по време на обсъждането в пленарната зала, правосъдният министър заяви пред депутатите, че се очертава консенсус, който се доближава максимално до разбирането за тези промени като национален проект.

"Тези промени не могат да бъдат нито на определено мнозинство, нито на определено управление, нито на определен министър. Това може да бъде само промяна, която се прави от цялото НС. Независимостта на съда не е просто някаква абстракция, поредната европейска ценност, в която всички се кълнем, без тя да има кой знае какво значение в живота. Това е насъщен въпрос за всеки гражданин, който престъпя дверите на съдебната зала", добави Христо Иванов.

(Очаквайте подробности)