Вчера следобед Златанов е бил привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 5000 лева, съобщи на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от "Фокус".

Сред част от констатираните нарушения са - забавяне и неотразяване на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата за тях. По думите на Сарафов става дума за манипулиране на тези преписки.

Зам.-главният прокурор уточни, че са иззети компютърно-информационна техника, компютърът на обвиняемия и един „много интересен” бележник.  От него става ясно, че Златанов е получавал директиви за хода на определени преписки.

Тези директиви той записва в своя бележник, който сме иззели. Той беше намерен в бюрото му при обиска. Златанов изпълнява дадената му директива - удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки”, каза още Сарафов, като уточни, че намирането на бележника е било "приятна изненада".

Президентът

Пред журналисти бяха показани части от бележника. В някои от тях се споменава името на президента, например  - "Плевнелиев - "недопустимо е да стане известно", „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”, "В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова (Димана Ранкова беше в Комисията за финансов надзор, но стана съветник на държавния глава -б.р.) без президента в заглавието". 

Една от приоритетните задачи в рамките на делото ще бъде дали има преписка срещу държавния глава, уточниха от прокуратурата.

"И.Ф".


Най-често в бележките обаче се срещат инициалите "И.Ф.". Например "Винаги да се уведомява И.Ф. за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”, "Списъкът е при И.Ф.", "Кметът на Медковец – изчакваме 2 - 3 месеца - И.Ф. е казала в началото на септември" и "Ап. Ап. не е човек на И.Ф.".

На места се споменават и името Искра и фамилията Фидосова. Сарафов обаче не потвърди, че става дума за депутата от ГЕРБ Искра Фидосова.

"Явно ролята на И.Ф. е водеща", коментира само Сарафов, като добави, че е ясно кой е давал указанията.

На въпрос дали става дума за жена, той отговори, че в една от бележките за И.Ф. е писано в женски род.

Друга от бележките пък гласи - "Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ)". Прокурорите потвърдиха, че става дума за бившия депутат Емил Димитров, за когото през април комисията обяви, че е бил в конфликт на интереси като вносител на промени в три закона - за лова и опазването на дивеча, за здравето и за тютюна и тютюневите изделия.

В други бележки пише:

  • Вече се прави проверка на кабинета (служебния);
  • „Разговор с Дянов по повод Димана Ранкова – нормално поведение”;
  • "Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";
  • "Н. Зеленогорски - да се удари - става приоритет";
  • "Семерджиев е ударен";
  • "Е. Димитров – не се бърза за
  • "Трайчо - да се движи";
  • "Сергей Игнатов - уволнението му стига"
  • "Да се изкарат хората от улицата - 19.02. ( тогава Б. Борисов подаде оставка - б.р.)";
  • "Вече се прави проверка на кабинета (служебния)";
  • "Продължават проблемите със съда", "Имаме проблеми с ВСС";
  • "Гугушева - готова за прекратяване"
  • "Ариф Агуш е оправен"';
Изданията „Капитал” и „Дневник” пък са описани като вражески - „Ако има обаждане – на секундата да се звъни”;

На кой да се звъни, ние сме установили”, каза Сарафов за тази бележка и добави, че тефтерът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна.

Вече е внесено в съда предложение за отстраняването на Златанов от длъжност, каза още Сарафов.

Той добави, че досега са разпитани 10 души, сред които служители на комисията, но Златанов още не е дал обяснения. Тепърва ще се изяснява финансовото му състояние, от което може да проличи дали е получавал пари в замяна на услугите.

Миналата седмица прокуратурата образува досъдебно производство за длъжностни престъпления в комисията, но първоначално то се водеше срещу неизвестен извършител, който "е облагодетелствал себе си или други лица".
Тогава бяха претърсени помещения на комисията и двата апартамента на Филип Златанов - в София и Перник.

Самият той коментира, че не се притеснява, защото с колегите си няма какво да крият и работата им е прозрачна.

По-късно днес Цецка Цачева от ГЕРБ заяви, че знае само, че е повдигнатото обвинение и текат следствени действия, затова няма да коментира нищо.

Комисията за конфликт на интереси е петчленна. През 2011 г. парламентът избра номинираните от ГЕРБ Филип Златанов, от ДПС – Сабрие Сапунджиева, и от „Атака“ - Катя Станева. Останалите двама са назначени от президента Георги Първанов – Николай Николов, и от правителството на Бойко Борисов – Паскал Бояджийски.