Бившият началник на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев обяви пред БНР, че ще съди министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев заради обвиненията, че не е осъществил добър контрол по случая с Георги Семерджиев. 

По думите му, министърът е трябвало да се поинтересува, какво е било направено по случая "Семерджиев" и кой за какво отговаря в неговия отдел, затова ще си търси правата по съдебен път.

"Работих 10 години с началниците на РПУ-тата в София и знам колко са сериозни и отговорни", коментира още Тенев по повод вчерашните рокади на върха в системата на МВР.

7 от общо 9 полицейски управления в столицата се разделиха с началниците си вчера. Обосновката на министър Иван Дерменджиев за рокадите бе в слабите резултати и лошия контрол.

"Колежката от Пето РПУ, под чието ръководство беше заловен Георги Семерджиев, прегазил с колата си две млади жени на бул. "Черни връх", не вярвам да е осъществявала чадър и да не е осъществила контрол. На него му беше направен обиск, след който бяха открити големи количества наркотици, беше съставена преписка и всичко беше дадено на прокуратурата", смята Тенев.

"Идеята на служебното правителство е да се проведат честни избори, но вчера чух главния секретар да употребява изрази като "политическото и професионалното ръководство на МВР", обясни комисар Тенев и подчерта - "Служебният кабинет не е политически".

По думите му са сменени доста колеги на територията на страната, които са работели доста добре при предишните избори. "Това е необяснимо", категоричен е Тенев.

Според него "някой дава лъжлива информация на министъра и той не може да оцени правилно хората, които работят в системата на МВР".

"Началникът на РПУ излиза виновен за всичко и за всички. Той не може да стои до 400 човека и да следи какво прави всеки от тях. Има йерархия и всеки знае какви са неговите задължения", каза Тенев.

"Не мисля, че директорът на СДВР е човекът, който предлага новите началници на РПУ-та", допълни още той.

Комисар Тенев се възмути и от смяната на Светослав Григоров в Кюстендил:

"Преди известно време имаше задържани политически лица, които бяха нарушили закона в неговата дирекция. Той си е свършил добре работата. Познавам и бившия директор на ОДМВР - Хасково. Не знам защо се сменят такива почтени служители."

Бившят началникът на "Пътна полиция" в София се пенсионира след навършване на нужната възраст в края на миналия месец. Няколко пъти той беше отстраняван и връщан начело на "Пътна полиция" в София. През май 2021 г. беше задържан в Асеновград, където работеше като началник на "Охранителна полиция". Тенев беше арестуван при акция на "Вътрешна сигурност" в МВР за престъпления по служба, свързани със сключени договори за дарения. Съдът реши, че арестът е незаконен. Той беше върнат като директор на "Пътна полиция"-София през октомври миналата година.