Вътрешният министър Иван Демерджиев обяви смени в седем районни управления на страната. Те са във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо РУ при СДВР, стана ясно от брифинга на МВР. 

"Без рокади няма как да обезпечим добрата организация и добрия контрол в някои районни полицейски управления", каза вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той обясни, че старши комисар на Областната дирекция на полицията в Пловдив Димитър Балев ще бъде преназначен на друго място по негова лична молба. От МВР са доволни от работата му, подчерта Демерджиев.

Областната дирекция на полицията в Кюстендил ще се ръководи вече от комисар Георги Ванев, който десега беше заместник-директор. "Досегашният старши комисар Георги Григоров си позволи да ме излъже директно в очите, че не се е срещнал с представител на партия ГЕРБ", каза Демерджиев. Той допълни, че този представител е бил достатъчно високопоставен човек.

"След първия случай попитах ясно и точно имало ли е среща, исках да обърна внимание ,че не е забранено, но има разписан ред, по който да става, за да има прозрачност и яснота", посочи министърът и добави, че Григоров не се е съобразил с указанията му. На въпрос за целта на срещите вътрешният министър отказа да отговори, но уточни, че е било преди парламентарните избори.

Не става въпрос за чистки, а за преценка на политическото и професионалното ръководство на МВР в резултат на извършени комплексни проверки и констатирани слабости по организацията и контрола на работа, отбеляза главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров. Екипът, който се назначава, е по желание на шефа на СДВР Калоян Милтенов. Той посочи тези хора, каза Тодоров.

"Хората, които ще сменим не са оказвали полицейски чадър, но не са осъществили достатъчен контрол, не са създали необходимата организация на работа, за да не се стига до случая "Семерджиев", случая с катастрофата на Околовръстното и още фрапантни случаи от последните седмици", каза вътрешният министър пред журналисти.

На мястото на комисар Венелин Станков във Второ Районно управление ще бъде назначен инспектор Иван Дойчев, разузнавач трета степен, втори сектор на криминалната престъпност при СДВР.

На мястото на Александър Александър в Трето Рейонно управление на СДВР ще бъде назначен главен комисар Ивайло Величков, началник Втори сектор при "Икономическа полиция" в столичната дирекция.

В Четвърто Районно управление на мястото на комисар Румен Костадинов ще бъде началник главен инспектор Кристиян Тонев, шеф на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в Първо Районно на СДВР.

На мястото на комисар Мариета Иванова в Пето Районно управление ще бъде назначен главен инспектор Пламен Максимов, началник на Пети сектор на "Противодействие на криминалната престъпност".

На мястото на комисар Делян Гешев в Шесто управление ще бъде преназначен комисар Пламен Колев, зам.-началник на отдел "Охранителна полиция" към СДВР.

На мястото на комисар Ани Петрова в Седмо РУ ще бъде преназначен главен инспектор Радостин Ангелов, началник на Шести сектор "Противодействие на криминалната престъпност".

На мястото на комисар Валери Симеон в Осмо РУ ще бъде преназначен комисар Светослав Стойков, зам.-началник на 8РУ при СДВР.

На служителите, които освобождават позициите на ръководители на тези районни управления, ще бъде предложена работа в други структури на МВР съобразно техните професионални качества и възможности, които ще бъдат преценени от ръководството, каза  служебният министър. Проблемът е, че тези хора са добри професионалисти, но нямат нужните ръководни качества, за да упражнят контрол на служителите си, добави той. Такъв е всъщност и случаят "Семерджиев".

"Още през миналата седмица аз дадох заявка, че предстоят рокади в Столичната дирекция на вътрешните работи, които ще засегнат районните управления. Повод за тези рокади бяха многобройните проверки", посочи Демерджиев. Той обясни, че линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР.

Служебният министър на вътрешните работи заяви на брифинга, че се очакват в скоро време резултати по разследвания, които касаят много широк спектър от политици. На въпрос дали тези дела са за корупция той каза, че "винаги, когато говорим за политици, става въпрос за корупция".

Демерджиев уточни, че има разследвания, по които МВР не е извършвало активни действия, а по други това не е правила прокуратурата, но в момента по тези разследвания вече се работи активно. Той добави, че съвсем скоро се очаква и развитие по разследванията за нарушения при строежа на части от АМ "Хемус".

Във връзка със случая "Семерджиев", по който започнаха вътрешни проверки на служители в МВР, министър Демерджиев каза, че все още не са приключили дисциплинарните производства по отношение на над 40 полицаи. "Очаквайте наказания, съобразно тежестта на нарушенията", допълни той.

По повод тестовете за наркотици, които се правят на шофьорите той посочи, че е говорил със здравния министър за промяна в наредбата, което ще позволи кръвните тестове да се правят във всяка областна болница, а може би и в други, което ще намали срока, в който да се извършат тези изследвания. "Не е вярна тезата, че тези тестове са неверни", добави министър Демерджиев.

Той даде да се разбере, че от януари 2023 г. ще се изследват за алкохол и наркотици всички служители на МВР, а не само тези, които шофират коли.