Недоволството срещу високите цени на горивата в цялата страна продължава. Опит за провокация или автентичен гняв стои зад протестите?

"Мисля, че е ясно, че хората имат основание за това недоволство. Това трябва да е явен знак за управляващите и работодателите в нашата страна. Те трябва да разберат, че няма друга алтернатива освен увеличението на доходите", заяви в "Здравей, България" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него масовото недоволство е проява на недоверие на гражданите към институциите. Той заяви, че никой не обяснява как се образуват цените на горивата в България, което кара обществото да се съмнява, че те са реални. Същото се отнася и до всички застрахователни продукти, добави Димитров.

"Тази неяснота в комбинация с ниските доходи води до автентичен гняв", категоричен беше президентът на КНСБ.

Пламен Димитров заяви, че има обща координация на недоволството. По неговите думи проблемът за финансовото стабилност на страната не трябва да се подценява. Застрахователите очевидно имат проблем, но той трябва да се реши, без да се вдига "Гражданската отговорност".

"Увеличението на заплатите в частния сектор е единственото решение. Всеки, който протестира за заплати, е подкрепен от нас", добави Димитров.

Междувременно председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова повтори тезата си, че ако изтегли предложението си, "Гражданска отговорност" ще скочи.

И днес се очаква да продължат протестите срещу цените на горивата, застраховката "Гражданска отговорност" и данъците на старите автомобили. Все още не е ясно къде протестиращите ще бъдат най-активни.

Снощи те блокираха основни пътни артерии в София и Варна. Спряха и движението по магистрала "Люлин". На места се стигна до леки сблъсъци, но като цяло протестите преминаха без насилие. Най-напрегната беше ситуацията край Перник, където за часове беше затворен пътен възел "Даскалово".