Отхвърлянето на актуализацията на бюджета ще е пагубно за държавата и гражданите, е позицията на президента на КНСБ Пламен Димитров.

"Наложително е да се приеме тази, дори по-радикална актуализация. Неприемането е вредно за държавата, за гражданите и фирмите. Не казвам, че ни харесва. Актуализацията трябва да бъде разширена на макрониво. Независимо дали ще го има това правителство, увеличение на доходите ще има", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на дискусионен форум по повод актуализацията на бюджет 2022 г.

Той отбеляза, че не е важно в случая дали увеличението ще се случи при сегашния премиер и същото правителство.

"Няма друга алтернатива, независимо какво предлага държавата, освен да се компенсират доходите на работещите и на социално уязвимите групи, поне с процента на инфлацията и малко над него", каза синдикалистът.

Инфлацията натисна прекалено много от социалните групи, коментира Димитров. Според него големите надежди, които се възлагаха на актуализацията на бюджета, за много хора не се оправдават.

"Смятаме, че тази актуализация не покрива всички нужди и възможности", допълни Димитров. Според него има всички предпоставки вместо 2 млрд. лв., антикризисният пакет да бъде поне около 4 млрд. лв. Инфлацията ще доведе доста повече приходи от заложените от финансовия министър в проекта за актуализация", отбеляза Димитров.

"Увеличението на заплатите липсва на тези, на които плаща правителството, и при 23,24,25 % увеличение на цените на хранителните стоки на годишна база, какво друго може да очакваме, освен хората да поискат поне толкова - или двайсетина процента увеличение на доходите си", допълни Димитров. Исканията са за увеличение от юли с не по-малко от 15 %. Според него няма никакъв проблем пенсиите също да растат.