Данните са окончателни, на базата на 100 процента обработени изборни протоколи, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова, цитирана от БТА.

Мария Илиева от ГЕРБ е събрала 25,18% от гласовете, а независимият кандидат Десислава Иванчева - 17%.

88 882 са жителите, имащи право да упражнят своя вот в столичния район „Младост”, като към 17.00 часа избирателната активност във втория по големина район в София е била 43,83%.

Кандидатът на ГЕРБ е получил 12 796 действителни гласове, а независимият кандидат -  8660 действителни гласове.

Трети остава кандидатът на БСП о.р. ген. Стефан Стефанов, а четвърта е Людмила Божилова от Реформаторския блок.

От ОИК-София съобщиха, че в изборния ден е постъпил само един сигнал за нарушение, свързан с това, че Центърът за правна консултация поддържа само един човек, но такова нарушение не е установено.

Десислава Иванчева е лидерът на протестиращите в район "Младост" срещу незаконното застрояване и единствен независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет и подкрепенa от ПП Нормална държава.

"Това е безспорен успех за Иванчева, която заедно с жителите на квартала, успяха да спрат поредния строеж в зелени площи", коментира независимият депутат и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев пред Мediapool.

Той уточни, че партията му подкрепя Иванчева. Според него това е бъдещото - хората да залагат на кандидати, излъчени от тях, а не спуснати от партийни централи.

В столичния квартал „Младост” изборите бяха 3 в 1. Освен за президент и на референдума хората, там гласуват и за районен кмет след масови протести на жителите на квартала срещу презастрояването на зелените площи, които доведоха до оставката на кметицата Цвета Авджиева (ГЕРБ).  Поради тази причина пред секциите в "Младост" имаше големи опашки. Избиратели се оплакаха, че са идвали по три пъти за да гласуват.

Машинно гласуване на 5 места в София

В 5 секции в София е извършено експериментално машинно броене на протоколите, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Машина е прескочила само 1 бюлетина в целия процес. Такова преброяване се извършва от секционната избирателна комисия след приключването на ръчното броене и отчитането на резултата от него.

Инвестицията, която трябва да бъде направена, ако се вземе решение за машинно броене на избори, е 15 хиляди лева за една секция, а секциите в страната са над 12 хиляди.

77,2 на сто са вече обработените в ЦИК протоколи, няма сериозно разместване във вече оповестените резултати.