Депутати от "Възраждане" и министърът на земеделието Кирил Вътев се скараха по време на дебатите за зърното от Украйна в парламентарната зала. Костадин Костадинов обвини Вътев, че си е променил мнението заради един анализ и стои с наведена глава, а министърът отвърна на народния представител, че му губи с времето с подобни изказвания.

Депутатите от парламентарната група пък поискаха оставката му, а Вътев им отговори, че не са го назначили те, за да я искат.

"Словакия, Унгария и Полша нямат намерение за вдигат забраната. В Украйна е разрешено да се използва ГМО, каква е гаранцията, че в един момент пазарът ни няма да се наводни с ГМО суровини? Вчера, г-н министър, ви хвалеха, че защитавате позицията на българските зърнопроизводители, а после се появи този анализ - той Делян Пеевски ли се казва, г-н министър", обърна се към Вътев председателят на "Възраждане" и продължи:

"Всичко това показва ясно и категорично, че вие г-н министър, не сте подчинен на българския народ, а на чуждо посолство или другата вероятност е двама или трима предприемачи, които искат да захранят предприятията си с евтин слънчоглед, да им помагате в момента".

"Никога не съм бил с наведена глава или поглед, за мен е свирил националният химн, за вас не знам дали това се е случвало. Всички нормално мислещи хора знаят, че за всяко едно действие е необходимо някакво техническо време. Ако бяхте поискали по-рано макроикономически данни, щях да ви ги донеса, ама така за 10-15 минути, сериозно ли? И това заиграване с изказвания за някакви посолства - губите ми времето с подобни изказвания. Моля да ме освободите, защото имам много работа и да слушам подобни нелепости, не е сериозно", отвърна му министърът.

Снимка: БТА

При тези реплики от страна на Вътев депутатите от "Възраждане" поискаха оставката му, а той им отговори така: "Не сте ме назначили вие, че да ми искате оставката".

Думите му обаче провокираха Георги Свиленски от БСП, който беше категоричен, че министърът трябва да отговаря на всички въпроси на депутатите, защото те са гласували дали той да бъде назначен на министерския пост.

"За втори път ставаме свидетели на министър, който казва, че не сме го назначили ние, че му губим времето и подобни. Ще стоят тук, колкото е нужно, при народните представители, за да ни бъде изяснено това, което ни интересува. Отнасяйте се с уважение към нас и парламента", заяви Свиленски.

"Тъжен ден е бил за химна, че е бил пуснат в тази зала. Министърът ни е подчинен", каза от парламентарната трибуна и Станислав Балабанов от ИТН.

След него на парламентарната трибуна излезе Цончо Ганев, който заяви, че Вълев не е в "частната си фирма за шпек", че да говори така на депутатите.

Скандалът беше потушен от изказване на Кирил Петков.

Днес Народното събрание разисква проект на решение за отпадане на временната забрана за внос на пшеница от Украйна. Вътев е в пленарната зала по настояване на левицата.