Министерският съвет прие стратегията "Общини без корупция",  обяви министърът на икономиката Кирил Петков на  брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Добрата новина е, че това решение беше взето днес на МС, а вчера вече 4 общини поискаха да са първите без корупция.

"От много дълго време такава стратегия не е въвеждана на ново местна власт. Идеята е инвеститори, които искатда инвестират в България виждат корупцията като най-голям риск за тях. Вече 4 общини поискаха да сапървите без корупция. Виждаме конкурентост", каза Петков.

По думите му по този начин инвестициите у нас ще се увеличат.

"Надяваме се още много общини да се сертифицират и да бъдат място, където инвеститорите могат да бъдат спокойни", обясни Петков.

За мен новината за първите 4 общини е истинска победа, подчерта още министърът. Това са общините Бургас, Русе, Видин и Благоевград.

Кирил Пеков настоя парламентът своевременно да приеме актуализацията на бюджета в рамките, заложени от служебното правителство.

"Ако се променят начините на мерките като 60/40 - това означава потенциално забавяне на парите за бизнес. Така че, мерките са заложени правилно и не трябва да се променят. Призовавам и НС да има това в предвид, защото неслучайно предложението на служебния кабинет е такова", посочи министърът.

В брифинга участва и министърът на туризма Стела Балтова.

Служебният кабинет застава твърдо зад подкрепата за туристическия бизнес. Ние осигурихме среда, която успя да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор, така че компаниите да успеят добре да управляват риска, който трябваше да поемат, обясни министър Балтова.

17 програми и схеми за подпомагане действат в подкрепа на сектор туризъм и до момента помощта възлиза на над 685 милиона, допълни тя. Държавата стои зад сектора и осигурява всички възможни условия той да може да работи спокойно и уверено в среда на противоепидемична обстановка, подчерта министър Балтова.

Кирил Петков с нови разкрития за ДКК

Заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството утре ще обявим нарушения, извършени от директорите на Държавната консолидационна компания /ДКК/, съобщи още министърът на икономиката Кирил Петков.

"Всички тези процедури - без търг и конкурс, които са текли, за нас са недопустими. В момента тече конкурс, за да бъдат назначени хора в управителния съвет", каза Петков.

По думите му е недопустимо тези, които са участвали в тези решения да продължат своята дейност.

В ДКК тече конкурс са нов управителен съвет, но назначих временно изпълнителен директор в борда, защото когато едни средства изтичат от държавата, като добър собственик не мога да си позволя да чакам всички процедури, каза още министърът.

"Моите назначения са напълно законни и като принципал, да сложим временно изпълняващи хора в борда", уточни Кирил Петков.

Той отново отказа да коментира свои бъдещи политически намерения

"Докато съм служебен министър, аз на политически теми няма да говоря. Моята задача в следващите дни да не се разсейвам, а да се опитаме да свършим максимално много работа", заяви Кирил Петков.

Кирил Петков отказа да отговоря на въпроси, свързани с политиката. Докато съм министър, по политически теми няма да говоря, заяви той.

Запитан дали ще е министър и в следващия служебен кабинет той каза, че първо трябва да бъде поканен и това е решение на президента. След това ние ще дискутираме, но засега нямам коментар. Моята задача е да не се разсейвам с политически теми, а през следващите няколко дни да свършим максимално много работа, каза още Петков.