Юмрукът на Румен Радев роди партии и коалиции, които не само се занимават с глупости, но и не разбират от материята. Бюджетът е най-важният закон. За да угодят на диктатора Радев, който изви ръцете на парламента да актуализират бюджета, който е от миналата година. Те обаче направиха така вчера, че залагат бюджет за 2022 г., за следващото правителство, което е длъжно да ги изпълнява. Това заяви на пресконференция в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов.

Той предупреди, че ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит, а бюджетът е неизпълним. Борисов призова за разум в парламента и апелира политическите сили в парламента: не си купувайте на Радев изборите с тези пенсии.

"Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Правителството трябва в рамките на една година да ореже всички разходи и да се самоубие. Радев това прави в момента - самоубива следващо редовно правителство. Ако другите партии не го разбират, аз в такъв "годеж" няма да вляза". Аз съм го изживял това - постната пица на Дянков - 6,7 милиарда възстановихме в бюджета за една година. Пицата постна, а коланът на последната дупка. Кой ще го направи сега това? Видяхте вчера, че и моите се избиват", допълни Борисов.

По думите му след направеното сега трябва "да забравим за еврозоната". "Това ви го гарантирам, защото аз съм вкарал България в чакалнята, заедно с моя екип и в Европейския банков съюз", категоричен е Борисов.

Според бившия премиер, не е страшно, че за 2-3 месеца се дават по 50 лева на пенсионерите. Сега обаче са одобрени по 120 лева месечно за всички пенсионери. Според Борисов може да се дават бонуси към пенсиите, но не и те да се покачват окончателно.

"И 100 лв. месечно да се дават не е страшно. Страшно е в бюджетните прогнози да няма приходи, а разходите да се вдигнат с милиарди. Това всеки го знае. Тошко Йорданов много добър пример даде с хотел на морето. Изходът от това, което правят Радев и неговата шайка е или да теглим дълг, или да плащаме с данъци. Бъдете честни бе хора! Излезте и кажете - вчерашното решение изисква увеличение на данъците. Без това няма как да се случи в следващите месеци. Не си купувайте изборите на Радев с тези пенсии", призова лидерът на ГЕРБ. 

Борисов допълни, че се надява, че Европа няма да ни позволи да стигнем до тежка ситуация.

"Ясно е, че те за българския народ не мислят. Къде са им парите за инфраструктурните проекти? Гледах го Асен Василев се държи за главата, той все пак е добър финансист. Ние вчера подкрепихме нашето предложение от 100 лева за пенсионерите, защото знаем, че можем да ги осигурим", каза още той.

Според него, всички партии вече са в изолация и никой с никого не си говори. Бившият премиер обаче се обърна към парламентарната група на "Има такъв народ" и ги призова да излязат от пленарна зала, заедно с ГЕРБ, за да не се гласуват "глупостите в бюджета".

Бойко Борисов отправи още критики към служебното правителство и заради противоепидемичните мерки.

"Защо нас ни глобяваха, защо изискват от ресторанти, бензиностанции, хората да спазват маските, а те се разхождат в парламента като някакви извънземни богове. Че са богове, разбрахме. Кацаров, или плати глоба, или ми върни парите. Ето те изобличен. И всичките му лъжи са изобличени", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира и ваксинационната кампания. По думите му, Кацаров и Радев са "проспали" златните месеци за ваксинация.

"Както виждате - никъде нищо няма да се затваря. Само България ще затваря. Защото Кацаров си отива на море. Радев вместо да даде пример как се ваксинира - даже не знаем имунизиран ли е, или не", добави бившият премиер. 

Бившият финансов министър Кирил Ананиев също разкритикува цялата процедура, като подчерта, че тя показва, че партиите не разбират материята, по която работят. По думите му забавянето на Плана за възстановяване, приходите от който са заложени в актуализацията, може да доведе до дефицит от 1,6 млрд. лева.