Премиерът Кирил Петков потвърди, че продължава да уговаря депутати, които да се присъединят към мнозинството на "Продължаваме промяната". Той има необходимост от още поне 7 народни представители, които да му подсигурят желаните гласувания в пленарната зала. 

"Няма нищо задкулисно, няма никакви уговорки. Продължаваме разговори с много хора. Идеята е всеки един да осъзнае огромната отговорност, която всеки един носи в Народното събрание", добави Кирил Петков в коментар пред журналисти във Велико Търново, където е на посещение. 

"Аз ще продължа да говоря с всеки, който решава, че в този момент на кризи е най-безотговорното нещо да се направи и съм сигурен, че ще срещнем още хора и още съмишленици", убеден е премиерът.

"И това, което видяхме, е, че има смели и отговорни хора, които се надявам да бъдат последвани", коментира Петков по адрес на първите петима, вече отцепили се от ИТН.

Според него не ставало дума за "чисто математически" сбор от хора, а за депутати, които да застанат зад думите от депутатската клетва.

Той отправи предупреждение, че всичко в държавата ще се срине, ако неговото правителство си замине сега предсрочно и парламентът бъде разпуснат.

"Ако нямаме 22 закона, приети до края на годината, губиме /б.а.-губим/ и спираме 12 милиарда евро европейски средства за българската икономика, актуализацията на пенсиите не се случва. Това е невероятен удар върху най-бедните пенсионери в този момент. Младите семейства не получават допълнителни данъчни облекчения. Горивата продължават да са на тези високи цени", изреди Петков и добави, че бизнесът пък ще остане без компенсации.

Премиерът подчерта още, че трябва да продължи газовата диверсификация по начина, по който са го направили от ПП, а на фона на управленските задачи, възроди и темата за пандемията от коронавирус.

"Есента може да има още една вълна на COVID-19. Ако влезем в една поредица от избори, би било наистина пагубно и загуба на историческо време", предупреди още Петков.

Той не се притеснявал от огласените записи с притискане и заплахи към депутатка от ИТН също да напусне групата, които е отправял по телефона Радостин Василев, докато в апартамента му са били събрани останалите отцепници от партията на Слави Трифонов заедно със самия Кирил Петков.

"Първо аз не чух заплаха. Те се опитват да направят инсинуации, записи. Това е долно, когато се опитват да записват", възмути се още Кирил Петков.

Премиерът коментира и намеренията на кабинета за газовите доставки занапред. Целта, по думите му, е да се постигне такъв микс от азерски и американски втечнен газ, "така че да средната цена на доставка да е по-добра от тази на руския газ" и да гарантираме газовата диверсификация. Това щяло да се гарантра с азерския газ, който ще получаваме от 1 юли, потвърди Петков.

"Надявам се месец юли да отворим най-накрая гръцката връзка. Аз смятам да отида и до Баку една вечер тази седмица", съобщи още Кирил Петков, който уточни, че по интерконектора с Гърция ще потече този 1 милиард куб. м газ от Азербайджан. Това обаче не означавало край на корабите с американски втечнен газ.

"Не, въобще не сме приключили с американския газ, мислим за дългосрочни договори", добави Петков.

По повод настоявания да бъдат продължени доставките по договора с "Газпром", премиерът каза, че "големият риск, е, ако получаваме руски газ в този момент, какво става, ако точно в зимно време войната продължи".

Кирил Петков отново повтори тезата за "едни пари, които са се изнасяли с торби" от строежа на "Хемус", както е открил министър Бойко Рашков. И в тази връзка заключи: "Главният прокурор въобще не си върши работата, неговата оставка отдавна я искаме.