"Продължаваме промяната" няма да подкрепи господин Любомир Каримански за поста управител на БНБ заради притеснения, свързани с неговата професионална биография, които вече сме споделили. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет премиерът Кирил Петков.

"Днес на коалиционен съвет отивам със следния дневен ред. За БНБ - както знаете всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, каза още премиерът. - КТБ нямаше да се случи, ако тогавашният управител си беше свършил добре работата. Тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира е много важно. Ще информирам, че Андрей Гюров оттегля кандидатурата си."

"Андрей Гюров не иска да участва в избор, който ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС. Кандидатът на ПП ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в закона за съдебната власт", каза Петков.

"Няма пречка пред сегашния управител на БНБ Димитър Радев да остане на поста си, докато се стигне до обединяване около общ кандидат", добави още премиерът.

"Никакви решения няма да бъдат взети по темата за Република Северна Македония и за Украйна, извън българския парламент", завърши Петков.

Изборът на гуверньор предизвика напрежение между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната". В петък кандидатът на ИТН Любомир Каримански съобщи, че е получил заплахи да се откаже от състезанието с конкурента си Андрей Гюров от ПП.

"ИТН стои зад кандидатурата на Любомир Каримански за гуверньор на БНБ", заяви Тошко Йорданов на влизане в Министерския съвет за сбирката на коалиционния съвет.

Йорданов обвини премиера и "Продължаваме промяната" в политически рекет.

"Това, което правят Кирил Петков и Асен Василев е политически рекет върху "Има такъв народ", върху Министерството на регионалното развитие. Рекет върху всеки един шофьор, говоря за строителните фирми. Рекет върху всеки, който си изхранва семейството - било то работник в строителна фирма и ли обикновен работник, който кара валяк", каза Йорданов.

"На всичко отгоре Петков и Василев си позволяват да казват, че там има някаква далавера на ГЕРБ, която намекват, че ние ще вземем и ще продължим. Това решение е по идея на премиера, беше подкрепено от финансовия министър да влезе в Народното събрание, а текстът беше редактиран лично от Кирил Петков и неговата сътрудничка Лена Бориславова", добави Тошко Йорданов.