Още в края на миналата година виждах, че войната в Украйна ще се случи и мислех, че ще бъда полезен с моите действия именно в тази област. В крайна сметка се разбра, че едни думи, извадени от контекста, бяха достатъчен повод да ми бъде поискана оставката. Това каза пред Нова тв бившият служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев. Така той обясни и защо е останал в редовното правителство, след като преди това е бил служебен премиер.

Янев коментира и оттеглянето на Андрей Гюров, който бе кандидат на "Продължаваме промяната" за гуверньор на БНБ, от битката за поста.

"Това е илюстрация как работи, или по-точно не работи, коалицията", каза той и добави, че има непоследователност в действията и посланията, защото не се генерират решения в интерес на българския народ.

По думите му войната в Украйна е генерирала напрежение, което в продължение на много години съществува между двете воюващи държави. Знаци за нея са се виждали още от 2007 година след речта на руския президент Владимир Путин пред Мюнхенската конференция за сигурност.

"В момента България не е заплашена в чисто военен план. Заплашени сме от икономически и социални последици", категоричен е Янев.

Относно изказванията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова той смята, че донякъде те са оставили впечатление у хората, че тя се меси във вътрешните работи на страна ти, но подчерта, че и други посланици през годините са го правили.

"Обявяването й за персона нон грата щеше да е грешка, защото това би затворило дипломатическите отношения с Русия. Войната все някога ще свърши и България ще има нужда от развиване на двустранните си отношения с всички страни", каза още Стефан Янев.