Няма абсолютно никаква причина да оттеглям кандидатурата на Любомир Каримански. Това написа лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в профила си във Фейсбук.

"Цялата тази история за избор на управител на БНБ започва да прилича на мелодрама, с елементи на сапунен сериал. В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии", посочва Трифонов.

"Няма да оттегля кандидатурата на Любомир Каримански - той е добър специалист и достоен кандидат. И парламентът ще реши. Такъв е законът", заявява той.

Любомир Каримански ще заведе дело срещу вицепремиера Асен Василев, тъй като се чувства засегнат от думите му, каза Ива Митева от ИТН, цитирана от bTV. "Вчера в едно радио един вицепремиер си позволи да каже, че господин Каримански е сложил подписа си с под документ, с който са откраднати 1 милион лева от служител на банката. Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система. Надявам се тя да даде отговорите на всички въпроси", отбеляза Ива Митева.

За предложението на "Демократична България" и БСП кандидатурите за управител на БНБ да бъдат оттеглени, Митева коментира, че това не е решение. "Ако направим това, няма смисъл да бъдем повече в Народното събрание", заяви тя.

"Ние твърдо стоим зад нашата кандидатура за управител на БНБ и това е достойното поведение", каза още Митева в предаването "Неделя 150" по БНР по повод предстоящата среща на лидерите от управляващата коалиция днес, на която се очаква да бъде обсъден изборът на управител на Българската народна банка.

"Чувам призиви да оттеглим кандидатурата си, включително и вчера от един от коалиционните партньори, но какъв знак ще дадем ние на българските избиратели, какъв знак ще дадем на всички български граждани, които повярваха в тази промяна и поискаха нов начин на работа?!", попита Митева.

Тя апелира да не се принизява повече парламентаризмът и посочи, че кандидатурите са на масата и парламентът за това е избран - да реши.

ИТН предложи свой кандидат за поста - депутата Любомир Каримански, председател на парламентарната бюджетна комисия. "Продължаваме Промяната" издигна председателя на парламентарната си група - Андрей Гюров. Другите два коалиционни партньора отчетоха като грешка липсата на единна номинация от управляващата коалиция. И "Демократична България" и "БСП за България" призоваха за оттегляне и на двамата кандидати и започване на нова процедура по избор на управител на БНБ.