Връщането на хартиената бюлетина е отваряне на вратата към риск от изборни измами. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) и бивш премиер Кирил Петков в предаването "На фокус" по Нова. Връщането на хартиените бюлетини в изборния процес поиска "БСП за България", но се подкрепя и от ГЕРБ.

Петков добави, че ако от левицата продължат с такива предложения, може би между двете политически сили няма да се намери общ език - двете партии доскоро бяха коалиционни партньори в правителство. В същото време от "Продължаваме Промяната" са готови да подкрепят в парламента всички предложения, свързани с 16-те приоритета, представени от ПП преди началото на новия парламент. Става дума за политики като увеличение на пенсиите, енергиен таван за цените на ток и газ, отбеляза Петков. За тези неща сме готови да ги подкрепим, независимо кой ги предложи, каза бившият премиер. Но подчерта, че партията му ще е изключително чувствителна към задкулисие и корупция. В същото време, ако БСП са готови да подкрепят политиките, които са приоритет на ПП, "може би бихме могли да постигнем резултат".

Кирил Петков посочи три рискови момента за страната, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори.

"Единият е да се върнем към хартиената бюлетина и измамите. Вторият е ако има следващи избори, националистически позиции на партии като "Възраждане" да дадат още по-голям тласък на България към странни стратегии като референдуми за членството ни в ЕС. Третият риск е тази теза за президентската република. Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Бойко Борисов да управлява следващите 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България."

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" коментира и защо партията му не подкрепи кандидатурата на Вежди Рашидов за председател на парламента. "Този човек ще бъде там само като фасада. Това е връщане към годините на прехода, когато се слагат едни хора, които са там, за да правят фасадно управление". Според Петков най-добрият вариант би бил парламентарната група на "Демократична България" да предложи техен вариант, който да бъде подкрепен и от ГЕРБ като евроатлантически ориентирани, и от БСП като бивш коалиционен партньор.

"Продължаваме Промяната" ще участва в разговори за политики, не в разговори за подкрепа на определено правителство, заяви още Кирил Петков и добави, че това ще бъде тезата му и при консултациите за връчване на мандат при президента Румен Радев.

Ако ГЕРБ направят правителство с първия мандат, може да са сигурни, че ще подкрепим решения по тези 16 политики, но когато става въпрос за корупция - ще бъдем безапелационни, обясни още Петков.