Най-добрият подход е въпросите, отнасящи се за структурата и състава на Министерския съвет, да бъдат оставени на Мария Габриел и Николай Денков, очакваме от тях да потърсят решение на всички въпроси. Това коментира пред журналисти в Народното събрание Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Той и Кирил Петков направиха изявление в кулоарите на парламента, предаде БТА.

България има нужда от редовна власт, но това трябва да бъде изработено политически, което е и нашият фокус, заяви Иванов.

В България през годините са строени много обекти, които нямат строителна документация, и няма отговор за това дали отговарят на стандартите за строителството, каза Иванов по повод оттеглените предложенията за промени в Закона за устройство на територията. Решихме по политическо решение Министерският съвет да оттегли промените, така че те да бъдат внесени отново, когато комисията за противодействие за корупцията бъде съставена, обясни той.

Не е внесен законопроект, а сме обявили идеи за обсъждани, каза Иванов на въпрос, свързан с проект на Закон за изменение и допълнение към Закона за електронните съобщения на ПП-ДБ. Според него този законопроект предлага възможности за това България да може да реагира срещу организирани форми на изкривяване на публичния дебат в социалните мрежи, които вредят на всички. По никакъв начин в него не се съдържат възможности за налагане на цензура на медии, които си вършат работата, заяви Христо Иванов.

Относно това дали ще има коалиционно споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ Иванов посочи, че ще има документално оформени ангажименти по отношение на политиките, които трябва да бъдат следвани.

Казусът с Мартин Божанов - Нотариуса представлява важна възможност съмненията за завладяване на съдебната власт да започнем да ги осветляваме, смята още Иванов.

"От ПП-ДБ имаме абсолютно доверие на акад. Денков и делегираме политическите права той да бъде комфортен със следващия Министерски съвет", коментира и Кирил Петков от ПП-ДБ. Когато той каже: "Това е планът, по който аз бих работил, да продължавам да изпълнявам програмата, която сме сложили на масата", ще го подкрепим, ако имаме корекции ще кажем, каза Петков. "Всеки си мисли, че някой трябва да стои отзад - няма", заяви той по повод думите на президента Румен Радев, според когото "дрязгите покрай предстоящата ротация оставят впечатление, че всъщност няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките на властовата дъска, защото решенията се взимат от други хора на друго място".

Кирил Петков заяви, че не е доволен от работата на министъра на електронното управление Александър Йоловски. "Ако бяха направени всичките неща по реда, по който трябваше да бъдат направени, най-вероятно щяхме да имаме избори, в които и в първи тур, и във втори тур да бъдат с електронно гласуване и най-вероятно нямаше да имаме 400 000 невалидни бюлетини", обясни Кирил Петков.

На въпрос за казуса със самолета с бежанци Петков отговори, че някакви хора се опитват да направят фалшива новина с хиляди бежанци. Пълна лъжа, това си е регулярният полет, заяви той.