Новината за докараните с чартъри от Австрия в България днес бежанци, в която според кабинета няма нищо извънредно и конспиративно, а е рутинна част от подписаното отдавна от страната ни Дъблинско споразумение, породи много емоции и коментари. На столичното летище първият полет беше посрещнат от протестираща група, включваща предимно опозиционни политици, журналисти и граждани, а депортираните бежанци бяха изведени с параван и бусове директно от пистата. По данни на властите техният брой е 18, а Dir.bg разбра от свои източници, че предварителната информация е била за 30 бежанци.

Късно снощи Държавната агенция за бежанците опроверга появила се в публичното пространство и социалните мрежи информация за "мистериозен чартър от Виена" с афганистански и сирийски мигранти. В своя позиция, изпратена до медиите от Министерски съвет, от институцията заявиха категорично, че има заявен трансфер за лица по реда на Дъблинския регламент. Те са категорични, че твърденията, че това са първите от хиляди бежанци, които ще дойдат в страната ни, са неверни.

"Около 10 мигранти са докарани на летище "София" от Виена с чартърен полет, съобщи днес БНР. Към момента няма официална информация кога е пристигнал самолетът, но по данни на радиото машината е кацнала на летище "София" в 11:16 ч. От столицата ни той щял да излети за Грузия, където трябвало да бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда. Към 13 часа е кацнал нов чартър Брюксел - Загреб - София. 

Гневен коментар по темата направи Красимир Каракачонов от ВМРО. Сглобката не вкара България в Шенген, но вкара мигранти в България, пише в позиция до медиите бившият заместник министър-председател и министър на отбраната. "Започна се! Днес в 11:16 ч. кацна самолет, който връща от Австрия в България нелегални мигранти. Ясно лъсва реалната договорка за полудопускането на България в Шенген". Бившият вицепремиер нарече управляващите "негодници, мижитурки и слугинаж". "Това са хора, които за едно потупване по рамото от Брюксел са готови да продадат страната си. Българският национален интерес изисква да провеждаме политика по нулева миграция. А не тези от "сглобката" чинно да кимат и да се съгласяват с всичко, което е неизгодно за страната ни, само и само да се харесат било то на Брюксел, Виена, Вашингтон или Москва", заяви Каракачанов. 

По думите му през 2023 г. в България официално са заловени и регистрирани 15 хиляди нелегални мигранти, като три четвърти от тях вече не са у нас. "И хайде да пресметнем, имайки предвид, че засиленият бежански поток е от 8-9 години. За този период ежегодно в България са регистрирани по 5-6 хиляди. Значи трябва да очакваме са ни върнат 50 хиляди нелегални! Това би било катастрофално за една България, която е с намаляващо и застаряващо население. Настаняването на хиляди мигранти в страната ни е заплаха за националната сигурност и само по себе си ще доведе до поредния демографски колапс", заяви той.

По думите на Каракачанов нито една от другите държави, през които преминават нелегални мигранти - Гърция, Италия и Испания - няма подобно споразумение, с което се задължава да приеме обратно мигранти, преминали през тяхна територия и отишли в други европейски страни.

"Сглобката не вкара България в Шенген, но вкара мигранти в България.", завършва изевлението на бившия военен министър.

Коментар по темата направи и журналистът и политик Николай Бареков. 

"Идва пролетна вълна от мигранти, които България ще приема", заяви той в интервю пред БНР. Днес бившият евродепутат е участвал в протеста на Летище "София". "Всичко се пазеше в тайна. Ние, като граждани не сме отишли там да протестираме срещу чужденци и срещу мигранти. Протестираме срещу глупавия пиар на управляващите, които правят нещо, но го правят в тайна. Днес не са един, а два самолета с мигранти. Това са ислямски бежанци. Ще има самолети и в следващите дни, защото "Военна рампа" е затворена от 13-и до 16-и" каза Бареков.

В личния си профил във "Фейсбук" анализаторът и бивш депутат от БСП Страхил Ангелов коментира горещата тема по следния начин: "Ние твърдим, че това са първите мигранти, които австрийската държава ни праща и сме убедени, че сглобката е поела ангажимент за още 9000 хиляди. Информацията за това идва от австрийски медии и от министерство на вътрешните работи на Австрия, които обявиха това пред гражданите на алпийската държава непосредствено след като Денков се опита да излъже в началото на годината, че България и Румъния са приети в митническия съюз, по-известен като шенгенско пространство... Имаме информация, че правителството чрез агенцията за бежанците неистово търси стари неизползваеми сгради из България, които да бъдат пригодени за бежански центрове. За кого би бил този сграден фонд и защо всичко това се крие от обществото? Защо Денков и бандата му не обявиха, че днес у нас ще пристигнат депортирани от Австрия лица, а трябваше до последно да се мълчи...

...Въпросите, които изискват незабавен отговор са: колко мигранти предстои да приемем дали по Дъблинско споразумение или по линия на осакатен Шенген "а ла Денков" и какво правителството смята да прави с тези хора? Къде и как ще живеят и колко ще ни струва всичко това?", заяви Страхил Ангелов.

Междувременно днес  заместник-министърът на правосъдието Георги Николов и директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" главен комисар Ивайло Йорданов посетиха Бойчиновци. Николов заяви, че от 1 март всичките затворници от града ще бъдат преместени в затвора във Враца, но това не се прави с цел освобождаване на сградата на затвора, за да се настанят в нея бежанци. Преместването е с цел оптимизация на работата и министерството, както и правителството, не планират настаняване на други хора в затвора. След преместването на затворниците във Враца, сградата ще бъде охранявана и ще остане в разпореждане на Министерството на правосъдието. Тя може в бъдеще да се използва в проекти на министерството, но не за настаняване на бежанци, увери отново зам.-министър Николов.