ПП-ДБ ще брани парламентарната република и ще бъде неин гарант, обяви в кулоарите Кирил Петков по време на изявление на политическата формация. То беше направено, за да може Явор Божанков да прочете отново декларацията, станала причина за безредиците и физически сблъсъци с "Възраждане" в пленарната зала.

Лидерът на ПП обяви, че те работят за демократично, редовно правителство, за да осуетят атаката срещу парламентаризма.

"В последните дни са налице атаки срещу парламентарната република. Цитирам "Възраждане" - "В момента, в който те излязат на трибуната, ние ще ги свалим, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат", заяви Петков.

"Нека да е ясно - България е парламентарна република, европейска държава, демократична страна. Ние ще бъдем гарант, че независимо от провокациите, тези аспекти на България ще останат. Ще работим днес за едно работещо, демократично, редовно правителство", добави съпредседателят на ПП.

Веднага след него Божанков отново прочете декларацията на ПГ на ПП-ДБ, след като в залата нямаше възможност да я довърши заради възникналото напрежение и физически сблъсъци с "Възраждане".

"Те ме нападнаха, аз само се защитавах, това е истината", каза Божанков.

И повтори обвинението, изказано в пленарната зала, че събитията от последните дни са част от "подреден план", който се изпълнява от "Възраждане", службите и президента Румен Радев.

"Възраждане" говорят за омраза, разделение, за предателство. Ние говорим за строителство, за приятелство, за градеж, за любов. Когато човек няма координатна система и не осъзнава случващото се, няма по-добър от този начин да определим е кой от правилната страна на историята. Това е лакмусът", заяви Манол Пейков от ПП-ДБ. И разказа отново, че само се е хвърлил да брани Божанков, който бил сам на трибуната, обграден от "глутница".

По-рано пък също на трибунка в кулоарите от "Възраждане" обвиниха именно Божанков и Пейков за опозоряването на парламента. Костадин Костадинов се закани, че двамата депутати повече няма да бъдат допускани да говорят от трибуната, а излязат ли, веднага ще бъдат спирани от неговата партия.

До сблъсъка се стигна, след като двете партии си размениха декларации в залата. Първо Искра Михайлова обвини ПП-ДБ, че са национални предатели и ги предупреди, че сглобят ли правителство с ГЕРБ, симпатизантите на "Възраждане", а и разочарованите от ПП-ДБ избиратели, ще се съберат пред парламента, а ако трябва - ще влязат вътре. Божанков пък нарочи "Възраждане" за национални предатели и нарече "меки китки" Костадин Костадинов и Цончо Ганев, което отприщи физическия и словесен сблъсък, довел до прекратяване на заседанието.