Скандалът със записите от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", в който прозвучава тактиката, която ще следват при управлението на държавата, стигна и до Европейския парламент. 

"Това не е някакъв сериал от Латинска Америка, а се случва в европейска България - запис, който придоби популярност не само в България, за съжаление!", заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк по време на дебат в ЕП.

Повод бяха скандалните записи от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната", информираха от пресцентъра на ДПС.

Пред колегите си в Европейския парламент Кючюк акцентира че подобни скандални записи се случват в момент, в който трябва да се реши съдбата на България, след пет поредни парламентарни избора.

Илхан Кючюк цитира дословно записа от разговора на Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен: "Попитах я какви са шансовете ни да ни приемат", казва Петков. Тя ми отговори: "За Шенген имате големи шансове, за Еврозоната трябва да намерите начин как да заобиколите правилата..., в смисъл - да влезете в рамката.". Аз й отговорих, казва Петков: "Може ли да имаме инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?". Тя ми каза: "Не ме цитирайте, ще се опитаме да ви помогнем.".

И добави, че има и още изтекла скандална информация, с която колегите му в ЕП със сигурност вече са запознати. Кючюк изреди идеите  за незаконна смяна на служители на държавната администрация, за подслушване на определени хора, сменяне на шефове на полицията, с цел да се осигури победа на следващи избори и т.н.

Веднага след огласяването на записите от ЕК признаха, че между Кирил Петков и Урсула Фон дер Лайен е имало контакт, но потвърдиха, че правилата за влизане в Шенген и еврозоната ще се спазват стриктно. 

Предупреждение за протести и нахлуване в парламента пък вече отправиха и от ДПС, и от "Възраждане". Лидерът на движението предупреди, че ако стане "порочната сватба" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, то ще се повторят събитията от 1997 г. От партията на Костадин Костадинов пък заявиха, че ако двете формации направят "преврат", те ще отговорят с "контрапреврат".