Председателят на парламента Росен Желязков обясни защо се е възползвал от правилника, за да прекрати пленарното заседание скоро след скандала между "Възраждане" и ПП-ДБ, по време на който се стигна до физически сблъсъци, счупени очила, късане на ризи, плюене и взаимни обиди.

Желязков заяви, че ще има санкции, но след като първо прегледа видеозаписа. Той нарече случилото се "абсолютно недопустимо".

"Трябва да има санкции. Ще прегледаме видеозаписите", заяви той пред медиите в кулоарите.

"Обърнах се към народните представители да укротим палавите деца в себе си, но това взе връх. Дано утре не сме свидетели на подобни сцени. Трябва да има друг прочит на ситуацията", коментира парламентарният председател.

Той отвърна на упрека на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че, прекратявайки пленарното заседание, е нанесъл поредния удар на парламентаризма. И обясни, че ако е трябвало да следва реда на последващите декларации и изказвания, то отново е щяло да избухне напрежение в залата, защото щеше да даде думата пак на Явор Божанков, за да довърши позицията на ПП-ДБ, прекъсната по средата.

"Ако беше продължило заседанието, то трябваше да продължи декларацията на Божанков, след това декларация на ИТН и чак тогава трябваше да бъде прочетена декларацията на БСП. Сами разбирате, че продължаването на заседанието в този формат щеше да доведе до ново ескалиране на напрежението, така че приемам упрека на Нинова, но я уверявам, че не е било насочено към БСП", каза още той.