"През последната седмица се упражнява административен, полицейски и икономически натиск върху БСП. Държавата и администрацията, която трябва да организира и гарантира честността на изборния процес, използва своите структури за политически натиск през последните 10 дни." Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев.

"Днес моделът на Ценко Чоков от Галиче се изпълнява от държавата. МВР - структурата, която трябва да гарантира честния избор, явно взима страна в изборния процес", каза той.

Добрев информира, че миналата седмица е направена оперативка в областните дирекции на МВР във Видин, Враца и Монтана, а на всички шефове на районните управления е дадена ясна задача как трябва да работят в изборния ден. "МВР не просто не подсигурява честните избори, МВР взима страна на една политическа сила на изборите за Европейски парламент на 26 май", категоричен бе той.

"След 10 години игра, на тази кампания Борисов заложи себе си - ще видим дали държи печелившата карта" заяви още Кирил Добрев. Попитан кога да се очаква "Костинброд" 2, той призова въпросът да бъде отправен към министър-председателя. В неделя на централното предизборно събитие на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" премиерът Борисов каза, че БСП готвят провокация на изборите в стил Костинбродска афера и дори изказа предположение кога ще се случи тя - в четвъртък или петък, "за да нямаме време да реагираме".

"Той организира процесите. Това, което ми прави впечатление е, че в кампанията, която е към финала си, той заложи себе си. След 10 години игра, на тази кампания Борисов заложи себе си. Всеки един от играчите държи своите карти в ръка. Неговите ги знаем, а дали неговата е печелившата, ще разберем на 26-и", бяха точните думи на заместник-председателя на БСП.

Кирил Добрев добави, че всички МВР-структури били предупредени, че ако не спечели ГЕРБ, ще бъдат разформировани на други места по страната. "От МВР са издирили наши общински председатели, членове в секционни комисии, за да ги задържат, въпреки неуспеха им за две седмици да задържат опасен убиец. Изписани са десетки предупредителни протоколи. Наши кметове, партийни председатели са предупредени да не са особено активни в изборния ден", каза Кирил Добрев. Той попита министъра на вътрешните работи - колко предупредителни протокола е написал на активисти и председатели на ГЕРБ за същото и инструктирани ли са кметове на управляващата партия, които от сутрин до вечер участват в агитация.

Предупредили са хора от БСП да не са особено активни в изборите, но предупреден ли е и премиерът?

"Написан ли е предупредителен протокол на министър-председателя, който от една седмица е иззел кампанията на ГЕРБ в свои ръце?", попита още Кирил Добрев. По думите му, преди пет дни е монтирана камера срещу клуба на БСП в Любимец, за да се види кой влиза и кой излиза. "Вследствие на тези атаки се отказват членове и симпатизанти на БСП, които трябва да гарантират за честността на изборите. Отказват се хора - председатели на комисии", посочи зам.-председателят на БСП. Той сподели, че е имал обаждания на представители на левицата, които се отказват да следят честността на изборите, защото техни близки ще бъдат уволнени от общински учреждения. "Не смятам, че всичко което се случва прилича на европейска държава в 21 век", заключи Добрев.

Димитър Велков: МВР са копирали партийна книга във Видин с имена на членове на БСП, които ще следят за честни избори

"Вчера, в един от клубовете на БСП, във Видин, служители на МВР са помолили членовете и симпатизантите да напуснат клуба, а да остане само председателят на основната партийна организация /ОПО/ на БСП. Иззели протоколната книга, в която, освен личните данни на всички членове, са и данните на бъдещите членове на секционните избирателни комисии от квотата на БСП, както и застъпници на изборния процес." Това заяви пред медиите Димитър Велков, общински председател на БСП- Видин и общински съветник. Той добави, че партийният председател е заведен в съответното поделение на МВР, а на книгата са направени копия. По думите му, веднага след това служители на полицията са започнали посещения на хората, чийто имена са били записани в книгата, и те били заплашени. "В резултат на това има вече двама, които са се отказали, в рамките на един ден, да участват в изборния процес от страх. Това е грубо вмешателство в изборния процес на територията на Община и Област Видин", заключи Велков.

Петър Станев: Докога ще продължава геноцидът в малките общини

На пресконференцията присъства и Петър Станев, председател на БСП Борован. Той сподели, че на 17 май, в качеството си на председател на Общинския съвет в Борован, е подал писмо до кмета на общината, за да постави шатра за нуждите на предизборната кампания. "На 20 май получих забрана. Отказът е с копие до началника на РПУ Бяла Слатина. След 30 минути ми се обади началникът на участъка в Борован и ме привика при него. Устно ми беше дадено да разбера, че ако поставя шатра, ще има реакция на служителите на МВР", обясни пред медиите Станев. Той попита управляващите- трябва ли да бъде уведомявана полицията за поставянето на шатра, работят ли кметът на общината и МВР в една посока и нарушават ли законите? "Докога кмет на общината ще изпълнява функциите и на полицай, и на съдия и докога ще продължава геноцидът в малките общини? Вчера се чувствах като престъпник, извикан за нищо. В същото време виждате какво се случва в държавата. В Борован и областта битовата престъпност продължава и няма край. Занимаваме се с неща, с които не трябва, вместо да работим онова, за което сме избрани", заключи Петър Станев.

Георги Свиленски: Няма да се поддам на икономически натиск. Стоя зад думите си за Телетол

"Не аз съм човекът и не БСП е партията, която ще се поддадат на икономически натиск. Стоя зад думите си за Телетол". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски. Той обясни, че вчера е бил разпространен до цялото ръководство на левицата и медии документ, наречен "Покана за доброволно изпълнение", от фирма Телетол АД. По думите му, поводът за тази покана е негово изявление през изминалата седмица по повод предоставянето на събирането на ТОЛ такси на Телетол. "Тогава авторитетни медии излязоха с материали, в които твърдят, че в основата на тази фирма стоят офшорни фирми - 30% от капитала на Телетол е собственост на "Инфосистемс Интернешънал" АД, чиито капитал е 100% собственост на "Информикс" АД. При учредяването си "Информикс" е собственост на кипърската офшорка "Октагон Инвестмънтс Лимитед". Това е основата, за която и медиите говорите, и аз след това коментирах", обясни той. Свиленски заяви, че официално упълномощеното лице, представляващо кипърската офшорка - Калоян Бойков Крумов, прехвърля чрез джиросване акциите, собственост на тази офшорка, на свой роднина.

Той допълни, че същият Калоян и в момента е в съвета на директорите на Телетол заедно с певицата Лилана и човекът, който иска моето отстраняване. "Вие преценете - в основата офшорна фирма ли е или не. Няма да позволя българските превозвачи, които уж всички защитавахме по пакета Макрон, да бъдат заставени да отчисляват към фирми, които в основата си имат офшорно участие или офшорно минало и подставени лица", коментира той.

Свиленски подчерта, че в изпратеното писмо се иска: той да се извини; да бъде порицан и дисциплинарно наказан от ръководството на БСП; да напусне парламента; публично да опровергае това, което е коментирал и да помоли всички медии да заличат информацията в сайтовете си. "Не само няма да направя всичко това, а стоя зад зад всяка дума, която съм казал преди една седмица, която казвам сега и ще продължа да казвам и за в бъдеще. Българите трябва да знаят кой им събира парите, как се резпределят тези пари и в кои фирми отиват, при кои собственици и кой харчи така ценните средства на българските граждани", категоричен бе Свиленски.

Кирил Добрев: БСП няма да допусне милиардери от обществени поръчки, в комбина с ГЕРБ, да казват какво да прави партията

"За втори път мастити бизнесмени, милиардери от обществени поръчки, раздадени от това правителство, се опитват да заплашват БСП", каза зам.-председателят на НС на БСП Кирил Добрев. Той припомни, че първо са го направили 5 строителни фирми. "Това са тези, които взеха 15 млрд. лв. обществен ресурс заради факта, че БСП е поискала проверка на качеството на построените от тях обекти", коментира Добрев и добави, че от вчера имаме пример за качеството на строителството на пътища. "Вчера премиерът Борисов беше във Варна и за пореден път инспектира и одобри уникалното елипсовидно кръгово под наклон от 45 градуса - най-скъпото кръстовище в Европа. Само два часа след това, докато Борисов бе още във Варна, заваля дъжд и "уникалното кръгово елипсовидно кръстовище" се превърна в най-скъпия водопад на Балканите", допълни Кирил Добрев. Той коментира още, че в същото време, някакъв тийнейджър-бизнесмен, който взима от държавата, без конкурс и правила, възможността да събира 7% от 1,2 млрд. лв., иска оставка и отстраняване на председателя на предизборния щаб на БСП, председателя на щаба на политическата сила, която ще спечели изборите в неделя - Георги Свиленски заради думите му.

"Наглостта няма граници, а начинът, по който са се вплели държава фирми и бизнес, е достигнал изродени нива", заяви Кирил Добрев. Зам.-председателят на левицата попита- не е ли нормално, когато искаш проверка на сметките на политици и техните офшорки, да поискаш сметка- коя фирма и коя офшорка прибира 7% от таксите, които всички шофьори внасят. "БСП няма да допусне милиардери от обществени поръчки, които са в комбина с ГЕРБ, да казват какво да прави партията", категоричен бе Кирил Добрев.