ГЕРБ поиска касиране на вота за кмет в Кърджали. Областният лидер на партията в града и депутат Цвета Караянчева внесе жалба в ОИК-Кърджали. В нея се иска ръчно преброяване на бюлетините и ако има нарушения - касиране на изборите. В мотивите са посочени множество нарушения в изборния ден, предадоха БНТ и "Фокус".
С 53,86% досегашният кмет на Кърджали от ДПС Хасан Азис взе трети мандат. Илия Илиев от ГЕРБ събра 20,65%. Победата бе отпразнувана в града с хора и кючеци часове след първите прогнозни резултати, които до последно предричаха балотаж.

"При наблюдението на целия изборен ден и анализа след това се оказа, че в много от комисиите се обадиха за проблеми по време на изборния ден.
Имало е дописвания от забранителните списъци в основния списък. Имало е хора, които са гласували с ТЕЛК решения, които са били различни от това, което е посочено в Изборния кодекс", заяви Караянчева при внасянето на жалбата.

Според депутатката имало бюлетини, които не отговарят на препоръките на  кодекса, а някои бюлетини били подменени. Имало натиск в комисиите, където са се провеждали изборите.

В някои секции пък се приложил принципът на т.нар. индианска нишка - бюлетина, подпечатана с печата на секционната комисия, се изнася, вотът в нея се попълва и се дава на избирателя, който я пуска в урната, а след това самият той изнася новата бюлетина, дадена му официално от секционната комисия, пише в. "Дневник".
Утре ГЕРБ ще внесе и искане за касиране на вота за общински съветници.

Подготвяме жалба и за община Кирково, добави още депутатката. Там за кмет с 55,58% бе избран Сали Рамадан. Кандидатът на ГЕРБ Есат Садък взе 33.08 на сто от гласовете.

Вчера преизбраният кмет Хасан Азис коментира намерението на Караянчева за ръчно преброяване с думите, че в секционните избирателни комисии членовете-представители на ГЕРБ били доминиращи.
"Ако ГЕРБ се съмнява в собствените си представители, то тогава е нормално да искат ръчно повторно преброяване. Но това говори и че те се съмняват в себе си и звучи несериозно", каза още Азис пред Дарик радио.

Междувременно стана ясно, че кандидат-кметът на ГЕРБ Мадлена Бояджиева в Тетевен е подала сигнали до Окръжната прокуратура-Ловеч и Районната прокуратура-Тетевен, Областната дирекция на МВР-Ловеч и РПУ-Тетевен заради манипулации на изборните резултати в града, предаде БТА.
Бояджиева не достига до балотаж, а остана трета.

Според нея в протокола за избор на съветници е отбелязано, че броят на гласувалите избиратели, според положените подписи в избирателните списъци, е 13 343, а в извлечението от протокола на ОИК за избиране на кмет е отбелязано, че гласувалите избиратели, според положените подписи в избирателните списъци, са 11 342.
По думите й, тъй като според изискванията на Изборния кодекс подаването на бюлетините на местни избори 2011 за кмет и съветници става в една и съща урна, става ясно, че 2000 гласа липсват в крайните резултати за избор на кмет.

В жалбата се настоява прокуратурата да провери защо изборният ден в ОИК-Тетевен е приключил реално в 21,20 часа, а не в 21,00 часа, какъвто срок е определен ЦИК.
Освен това е установено, че в секциите в с. Галата гласуването е продължило до 23 часа, а в с. Глогово до 22, 30 часа, каза още Бояджиева.

БСП пък ще обжалват вота в София, щом получат решението от Общинската избирателна комисия.
Изборите в хасковското село Войводово също могат да бъдат касирани по искане на БСП, защото там намериха повече от 50 бюлетини, скрити в шкаф в помещението на Секционната избирателна комисия. На първия тур само 2 гласа преднина определиха новия кмет на селото Илями Бефа от ДПС.

СДС подготвя жалби за касиране на изборите за кмет на Своге и Видин, където кандидатите им не стигнаха до балотаж.

Окончателното решение за евентуално касиране на изборите е на административните съдилища.