Имаме много добри дипломатически отношения с Гърция, но натрупването на мигранти към нашата граница е неприемливо.

Това написа във Фейсбук профила си заместник министър-председателят, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с напрежението на българо-гръцката граница, породено от мигрантите.

Ето целия текст на позицията на Каракачанов:

"Настаняването на нелегални мигранти в близост до границата ни от гръцка страна е предпоставка за допълнително наслояване на напрежение. Това не е добросъседско и е неразумно!

Българската армия е в готовност и гарантирам, че нова вълна мигранти към страната няма да допусна. Все пак нека колегите от Гърция да се замислят съпричастни в какво действие по-точно стават.

Ердоган и неговите провокации спрямо Европа са едно. Съвсем друго е използването на хората като пешки на шахматната дъска на геополитическия хоризонт на Балканите.

Не е хуманно. Погледнете го и от тази гледна точка. Всички видяхме и репортажите, разпространени от международните агенции, как турски граничари возят и карат насила мигранти да преминават в Гърция. Не може ние да ставаме заложници на чужди конфликти и интереси.

Нов лагер на българската граница от страна на Гърция е вече тенденциозен. Това ще доведе до напрежение в иначе добросъседските ни отношения. Кому е нужно това?

България има ясна позиция от самото начало на кризата. ВМРО е с категорична такава още от генезиса на проблема.

България няма да плаща чужди сметки!"

Започна строежът на новия бежански лагер в Гърция, който ще бъде изграден само на 8 км от българската граница, съобщи "Български новини".  Багери и машини влязоха на терена, където ще бъдат изградени места за около 1 000 мигранти. Началото на строежа обаче отново беше посрещнато с протест от местните жители. Те успяха да пробият плътната полицейска блокада, но точно преди мястото на строежа бяха спрени.  Лагерът ще бъде разположен върху терен точно до автомагистралата след "Кулата", а според гръцките власти никой от мигрантите няма да излиза от него. Очаква се бежанците да бъдат настанени след около 3 дни.

Над дузина военни коли на гръцката армия работиха днес по възстановяването и укрепването на оградата на границата с Турция при Кастаниес, за да предотвратят преминаването на мигранти на гръцка територия, предаде АФП.

"Възстановителните работи и укрепването на оградата се извършват след опитите през последните дни на лица от турската страна да я разрушат и да навлязат на гръцка територия", съобщи правителствен източник.

Спокойна бе днес обстановката по дължината на границата близо до Кастаниес /Пазаркуле от турска страна/, където се чуваше само звукът на камионите и от ремонтните дейности, съобщиха журналисти на АФП.

Миналата седмица хиляди мигранти се струпаха зад оградата и поискаха да влязат в Гърция, но гръцките сили за борба с безредиците им попречиха, използвайки сълзотворен газ.

В неделя гръцкото правителство съобщи за укрепването и удължаването на 36 км от оградата, която сега е дълга 12,5 км, по дължината на около 200-километровата гръцко-турска граница.

Това удължаване трябва да се извърши от армията при някои райони при река Еврос /Марица/, която минава по границата и където за мигрантите е лесно да преминат на гръцка земя, обясни Панайотис Калакинис, кмет на градчето Суфли, близо до Кастаниес, както и до България.

На 28 февруари Турция отвори границите си за мигрантите към Европа, за да окаже натиск върху ръководителите на континента да я подкрепят в плановете й за северна Сирия.