Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята, каза по БНР вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

 

"От година и половина тази т.нар. комисия (българо-македонската комисия по историческите въпроси - б.р.) на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави. Например твърдят, че цар Самуил воювал и срещу България", каза Каракачанов и същевременно подчерта: "Не съжалявам за договора, беше крачка напред."

Вчера Каракачанов направи остро изявление "във връзка с поредното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това".

И заплаши, че страната ни ще блокира напредъка на Македния към ЕС и НАТО, ако не бъде изготвен Анекс към Договора за добросъседство, "в който официалните власти от другата страна на границата да признаят, че историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г.

Македонското МВнР реагира остро: "Изявлението на вицепремиерът Красимир Каракачанов е отлична възможност за контра-отговор и създаване на отрицателни нагласи, които ще ни отдалечат едни от други и ще създадат враждебност вместо приятелство."

 

Днес Каракачанов заяви, че в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

"Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам", допълни Каракачанов.

Вицепремиерът коментира и политическата ситуация в страната.

"В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си", каза Красимир Каракачанов.

Имам достатъчно работа като министър на отбраната. Единственият въпрос, по който се наложи компромис, са пенсиите. Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева, допълни министърът на отбраната. Той е категоричен, че "няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ. В края на краищата хората ще оценят дали коалицията върши работа.

Излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой - не. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме, изтъкна Каракачанов. Той оцени Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутат.

"Той е подходящ кандидат, но трябва да решим заедно", каза Каракачанов.