В качеството на председател на ВМРО-БНД и заместник министър-председател по обществен ред и сигурност ще поискам, ако Комисията (българо-македонската комисия по историческите въпроси) не излезе с ясно и категорично становище, че историята на днешна Македония е обща с тази на Република България до 1944 г., да бъде изготвен Анекс към Договора за добросъседство, в който официалните власти от другата страна на границата да признаят това.

Ако откажат - няма да получат нашата подкрепа за НАТО и ЕС, заявява Красимир Каракачанов, като допълва, че няма да допусне компромиси с историята.

Това Каракачанов посочва в официална позиция "във връзка с поредното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония, в което той вменява внушението, че договорът с Гърция, известен като Преспанския договор, дава идентификация за наличието на македонски език и никой няма право да противоречи на това".

В позицията на историк лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се противопостави на твърдението, което определя като провокация и подчертава, че няма да допусне компромиси с българската история.

В своето официално становище той припомня, че Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България.

"Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация", категоричен е Каракачанов.

Той изразява съмнение относно дейността на Българо-македонската комисия по исторически въпроси и изрази съмнение, че тя е способна да защитава българските интереси.

Вицепремиерът споменава агресивното и нагло поведение от страна на македонските членове на комисията, които, по думите му, си позволяват груби манипулации и поддържат фалшива историческа версия.

"Още по-притеснителен е фактът, че година и половина след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на нас ни е предоставен списък с учебници, отново от македонска страна, в които според твърденията съдържат "националистически", "реваншистки", "авторитарни" и т.н. внушения, които заедно с отправянето на заявки към Македония като "неосвободените български земи", били против интересите на македонското общество. Най-голямото нахалство от скопска страна е посегателството и към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, Цар Самуил, Братя Миладинови и т.н, към които пък се предявяват претенции за историческа принадлежност", изтъква вицепремиерът, лидер на ВМРО.

Председателят на ВМРО подчертава, че македонските земи са български. Затова няма да приеме:

"Хора с неясни възгледи и с обърнат прочит на историята да се промъкнат в НАТО и Европейския съюз на гърба и за сметка на България и историческата справедливост, още по-малко, внедрявайки задкулисно македонския език".