Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е единствената структура в министерството, която под мое ръководство успя да събере достатъчно данни, въз основа на които има образувани досъдебни производства срещу Мартин Божанов-Нотариуса. Така че би трябвало да спрем с това внушение, че едва ли не от ГДБОП е имало някакъв теч на информация. Това коментира пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, запитан имало ли е "чадър" над Божанов.

"И все пак, ако някой е считал, че е имало теч от тази структура към онова време, когато ние го работихме, и когато събрахме достатъчно данни, то би следвало да бъде назначена вътрешна проверка на дирекцията, която е пряко подчинена на министъра на вътрешните работи, а именно дирекция "Вътрешна сигурност". И ако там има някакви констатации, те следва да се отнесат до компетентните органи", заяви Стоянов.

Запитан дали се чувства сигурен за поста си, Стоянов посочи, че премиерът и вицепремиерът ще вземат своето решение, което обаче следва да бъде съгласувано с лидерите на политическите партии, подкрепящи правителството.

И ако всички те са на едно мнение, аз съм готов да продължа, каза Стоянов.

Той уточни, че борбата срещу групите за нелегална миграция, използващи за престъпната си дейност лодки, изключително активна. "Задържани са 60 лодки, също толкова моторни двигатели. Една такава лодка е предназначена за 10-12 човека , а има случаи, при които на тях се качват 80-90 души, което води и до смъртни случаи", заяви Стоянов.

Днес той бе в Бургас по повод годишния анализ на Областната дирекция на МВР. След срещата министърът посочи, че е отчетен спад на броя на регистрираните престъпления и увеличение на процента на разкриваемост.

Стоянов даде подробности и за разбита престъпна група за трафик на мигранти. Тя била следена в продължение на месеци и престъпната ѝ дейност е документирана. Към момента в рамките на операцията в Бургаско са задържани десет души.

Очаква се задържане и на други лица, участвали в престъпната група за трафик на мигранти. Предстои да бъдат повдигнати обвинения, обяви на брифинг в Бургас министърът. 

Той уточни, че през последните няколко месеца организираната престъпна група е била изключително активна. Действала е на територията на цялата страна, предимно в Бургаски регион. В операцията участват служители на Главна дирекция "Гранична полиция" и Държавна агенция "Национална сигурност".

Различни са маршрутите, през които мигрантите са били прекарвани в Бургаска област. Събрали сме достатъчно данни кой каква роля има в тази група - ръководител, помощници, логистици, уточни Стоянов. По думите му сред задържаните е и лидерът на групата за трафик на нелегални мигранти. Предстоят още арести. Задържаните до момента са криминално проявени лица. Няма информация да има замесени служители от която и да е структура на Министерството на вътрешните работи, каза министърът.