На някои от тези хора не им харесва факта, че под мое ръководство МВР спря нелегалните мигранти. Вероятно не им харесва факта, че миналата година получихме изключително високата оценка по мисията на Шенген, която отвори пътя за преговори и допринесе да бъдем приети в пространството за свободно придвижване. Това коментира пред журналисти вътрешният министър в оставка Калин Стоянов.

Той бе на инспекция на летище София във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство по въздух и въвеждането на новия режим на граничен контрол. 

Вероятно не им харесва и факта, че от началото на тази година до момента има по-малко жертви по пътищата, сравнено със същия период миналата година, добави Стоянов.

Министърът на вътрешните работи обясни, че е водил разговори с Мария Габриел, на които е обсъдено какво е постигнато от управленската програма и кои са основните приоритети на министерството за настоящата година.

Попитан за условие от страна на "Продължаваме промяната - Демократична България" той да не бъде част от новото правителство, Калин Стоянов заяви, че е говорил единствено с Кирил Петков, който му е предложил бъде част от Министерския съвет като експерт.

В неделя вицепремиерът оставка Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за министър-председател от НС, а партията ѝ няма да участва в преговори за реализация на втория мандат. По думите ѝ причината за взривяването на разговорите е постъпило искане за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Ние дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и енергетиката беше поискана смяна и в друго министерство. В МВР. Не на постоянните нови условия и не на нови и нови условия. Това буквално изпълва групата на ГЕРБ и партията с нетърпимост по отношение на отказа от среща, исканито ни за споделена отговорност, носено с равностойно представителство да бъде разбрано", мотивира се Габриел.