Аз съм готов да довърша това, което сме започнали - това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод предстоящата ротация на правителството. 

Снимки от възстановяването на дейността на група "Охрана на държавната граница" в Годеч ВИЖТЕ ТУК >>>

Той добави, че ръководството на МВР е изпратило всичко, което ведомството е постигнало и свършило по управленската програмата на кабинета. Стоянов допусна, че в следващите дни е възможно да има индивидуални разговори на министри с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Министърът отбеляза, че до момента не е водил такъв разговор с тях.

По отношение на мигрантския натиск министър Стоянов коментира, че за момента няма риск от нова вълна, но отбеляза, че в бъдеще никой не е застрахован. Според него МВР ще бъде готово за евентуален натиск от страна на нелегални мигранти занапред.

Той припомни, че вече е зает целият свободен щат на служители в "Гранична полиция" с полицейски правомощия, задвижена е и процедура за допълнителен щат от 1260 души, както и е в ход доставката на още високопроходими автомобили.

Във връзка с решението командировани по границата полицейски служители да бъдат изтеглени и разпределени в малките населени места министърът посочи, че предстои анализ на Главна дирекция "Жандармерия", като там се отчита ръст на проверените автомобили и лица, което е резултат от мярката.

"Надявам се, че ще внесем по-голямо спокойствие в българските граждани точно по тези места", добави Стоянов.

Снимка: БТА

Той коментира темата пред медиите в Годеч след тържественото възстановяване на групата за охрана на границата, която ще бъде стационирана в града.

Във връзка с групата за охрана в Годеч, директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов заяви, че тя ще се състои от 28 служители, а в екипите ще участват и служители на "Фронтекс".

Българо-сръбската граница е естественият изход на тези, които незаконно са преминали границата и искат да достигнат до Западна Европа, добави Залатанов, цитиран от БТА. По думите му Годеч е важен център и са констатирани доста преминавания на мигранти в миналото.

Антон Златанов допълни, че предстои откриване на Гранично полицейско управление по българо-турската граница.

Снимка: БТА

"Това, което правим днес, е в полза на гражданите на Годеч", посочи вътрешният министър, като отбеляза, че ще бъдат възстановени всички закрити преди две години гранични групи за охрана и полицейски управления. 

На събитието присъстваха и народният представител Младен Маринов и кметът на Годеч Радослав Асенов.  

Структурата ще отговаря за наблюдението и охраната на българо-сръбската граница в района на град Годеч.

От "Гранична полиция" припомнят, че през 2010 г. Гранично полицейско управление - Годеч е преструктурирано във група "Охрана на държавната граница" към ГПУ-Калотина. До 2020 г. дейността по наблюдение на държавната граница е осъществявана от две групи с две самостоятелни зони за отговорност от българо-сръбската граница. Със заповед от 03.08.2020 г. двете групи са съкратени и обединени в една, разположена в административната сграда на ГПУ-Калотина.

Снимка: БТА

При излъчване на граничен полицейски наряд в района на град Годеч, служителите са инструктирани в ГПУ-Калотина, след което тръгват по разпоредения маршрут. При тази организация се създаваха предпоставки за извършване на закононарушения, свързани главно с незаконно пресичане на държавната граница. След направен анализ на оперативната обстановка в зоната за отговорност на ГПУ-Калотина и необходимите действия за подобряване на организацията и оптимизиране на работата по наблюдение на държавната граница е направено предложение през септември 2023 г, в резултат на което министър Стоянов подписва заповед за възстановяване на структурата в град Годеч.

Министърът получи почетния знак на града от кмета Радослав Асенов в знак на признателност за действията му за сигурността на Годеч.