Първата оценка на постигнатото от всяко правителство традиционно идва след първите му 100 дни. "Безпрецедентните времена изискват своите безпрецедентни равносметки". Така от ПП-ДБ обясниха решението да се отчетат след изтичането на едва 30 дни от деня, в който кабинетът "Денков" влезе във властта.

"Само по себе си това е прецедент", заявяват от коалицията и посочват най-важните действия на правителството преди финалното гласуване на ключа за всяко управление - новия бюджет.

Държавен бюджет и средства в хазната

България отчете ръст от 3,9% по Евростат, най-висок ръст на износа в целия Европейски съюз, вторият най-висок на индустриалното производство в целия ЕС и най-висок на заплатите в ЕС. Бюджетното салдо е положително - 0.2 млрд лв. То бе отчетено от Министерството на финансите към юни месец. Това означава излишък от около 0,1% от прогнозния Брутен вътрешен продукт за полугодието на тази година. Към края на май салдото изоставаше с 1,200 млрд. лв., а през юни бяха събрани 1,400 млрд. лв. повече приходи, отколкото бяха разходите.

МФ защити запазването на намалената ставка от 9% ДДС за туристическия бранш (за ресторантьори, кетъринг услуги и общата туристическа услуга) в проектобюджета до края на годината. Цената за това е висока, но срещу нея управляващите залагат задължителния според тях приоритет за изсветляване на сектора.

Главният акцент в бюджета сочи към Европа и изпълняване на критериите за влизане в еврозоната. Внесеният в Народното събрание проект на държавен бюджет изпълнява основното изискване за 3% дефицит. Данъците няма да бъдат увеличени, не се планира и орязване на социалните плащания, а инвестиционната програма е с предвидени над 8 млрд. лева за инфраструктурни проекти.

Увеличение с над 700 млн. лв. спрямо предходната година е заложено в бюджета за образование и наука - с над 20 млн. повече от предложените средства в проекта на бюджет на служебния кабинет.

Реформа в съдебната власт

Като председателстващ на пленума на Висшия съдебен съвет министърът на правосъдието Атанас Славов започна и изведе процедурата за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, а след това оспори пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор от прокурорската колегия на ВСС. Мотивите са, че решението е "нищожно, алтернативно - незаконосъобразно". Той също така внесе точка във ВСС за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която пленумът на ВСС подкрепи.

Володимир Зеленски в България

Категорично беше заявена позиция в подкрепа на Украйна. Посещението на Володимир Зеленски. Правителството одобри нов пакет военна помощ в изпълнение на решението на Народното събрание. Списъкът е съизмерим по обем с помощта от предишния пакет, отпуснат от служебното правителство с решение от 22 декември 2022 г. Президентът Зеленски и премиерът акад. Денков подписаха в София двустранна политическа декларация в подкрепа на евроатлантическата интеграция на Украйна, когато това стане възможно - след края на военните действия. Аргументът за действията на правителството е, че подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от България. Вторият подписан документ бе меморандум за сътрудничество в областта на енергетика. Проведе се и първата работна среща между българските и украинските експерти във връзка с възможността за продажба на оборудване, съхранявано на площадката на АЕЦ "Белене", на Украйна.

Борба с нелегалната миграция и пътя към Шенген

Започнаха многомащабни специализирани полицейски операции за залавяне на каналджии. В периода 26 юни- 2 юли 2023 г. се отчита намаление с 29% в случаите и с 37% в броя на лицата, направили опит да преминат през държавната граница, спрямо предходната седмица. По линия на Шенген кабинетът продължи активния политически диалог с ЕК, Испанското председателство и ДЧЕС с цел положително решение до края на настоящата година.

Природни бедствия и война по пътищата

Министерството на труда и социалната политика създаде организация пострадалите от наводненията в Северозападна България да получат еднократната помощ в спешен порядък. Над 135 000 литра питейна вода от Държавния резерв стигнаха до хората в най-засегнатите райони с нарушено водоснабдяване. Възложени са своевременни ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа. Започна и пръскане срещу комари в общините по поречието на Дунав.

Като част от мерките срещу войната на пътищата МРРБ ще ремонтира с приоритет участъците с най-голяма опасност от катастрофи, според картата на Агенцията за пътна безопасност. През септември ще бъдат обезопасени с колчета още три опасни участъка по примера с Кресненското дефиле.

Защита на розовото масло

Министър-председателят Николай Денков защити българското розово масло и останалите натурални етерични масла на заседание на Европейския съвет. На среща в централата на ЮНЕСКО България заяви готовност за изготвяне на план за опазване и управление на Несебър, който ще бъде първият, включващ и подводното наследство.

Туризъм и Черноморие

Министерството на околната среда и водите, в координация с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, осъществява непрекъснато наблюдение на състоянието на водата след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка" в Украйна. За по-голямо спокойствие на плажуващите и спокойно протичане на летния сезон по нашето Черноморие МОСВ публикува бюлетини с ежедневните данни за безопасността на българските черноморски води.