Купеният вот ще произведе една парламентарна група от 10-12 души, сочат прогнозите на математика проф. Михаил Константинов.

Той разкри как се движат тарифите при купуването на гласове тази есен. Според неговата информация високата е 200 лв. за избирател и 200 за дилър. Най-ниските пък били по 50 лв. за тартора и 50 за избирателя. Наблюденията на Центъра за изследване на демокрацията са, че почти всички партии се възползват от пазара на гласове.

Изчисленията на математика проф. Константинов показват, че около 1.8 млн. гласа ще сформират състава на бъдещия парламент. Цифрите сочат, че един народен представител ще бъде избран с около 7500 гласа. "Това число е абсолютно непостижимо за независим кандидат", отбеляза математикът пред Нова тв. По думите му купеният вот ще произведе една парламентарна група от 10-12 души.

Акциите на МВР категорично са по-засилени, смята пък експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев. По думите му обаче контингентът, който традиционни се занимава с нелегална дейност по отношение на купения вот, не бива санкциониран и той продължава да оперира и на следващи избори. 

В тази връзка днес в Сливен са задържани трима души при полицейска акция срещу търговия с вот, съобщи пред журналисти комисар Димитър Кикьов, началник на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция на МВР - Сливен.

Двама от тях са от квартал "Надежда" в града, където от 8:00 ч. тази сутрин се извършва специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, както и срещу конвенционалната и битовата престъпност. Третият задържан е от вилна зона в Сливен.

На входа на квартала има изграден контролно-пропускателен пункт. В операцията участват сили на областната дирекция в Сливен - от икономическа, криминална, охранителна и пътна полиция.

Проверени бяха жилищни адреси и търговски обекти. От два търговски обекта бяха иззети тефтери с имена и различни парични суми срещу тях. В хода на досъдебното производство ще бъде установено дали става въпрос за търговия с вот.

Жители на квартал "Надежда" в Сливен отрекоха да има купуване на гласове. Те заявиха, че нямат намерение да гласуват.

След извършен анализ е преценено, че днес основният акцент трябва да бъде на територията на кв. "Надежда", както и в няколко села, каза комисар Кикьов. По думите му, схемите, които се разследват, са свързани с продаване на глас срещу опрощаване на дългове и предоставяне на дърва за огрев. Той каза пред БТА, че постъпилите сигнали в тази предизборна кампания са значително по-малко в сравнение с предходната.

Полицейската операция продължава. 

Такава днес се провежда и на територията на Русенска област. От рано сутринта са изградени контролно-пропускателни пунктове на входно-изходни участъци на населени места, квартали и махали. Издирват се извършители на престъпления и други законови нарушения, проверяват се моторни превозни средства, лица, имоти и места, за които има съмнения за евентуална дейност в нарушение на изборното законодателство, търговски обекти, заложни къщи, както и обекти, в които се предлагат дърва за огрев, хранителни магазини, даващи стоки на вересия и други, обясни началникът на "Охранителна полиция" в крайдунавския град комисар Димитър Вачков.