Служебният министър-председател Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им. В рамките на работната група ще бъдат разгледани възможностите държавата изцяло да поеме управлението на буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързани с контрола на границата.

До края на септември работната група ще предостави резултатите от дейността си и извършените проверки. Те започнаха още в четвъртък по разпореждане на премиера. Служители на Националната агенция за приходите (НАП) провериха буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, разположени пред граничните контролно-пропускателни пунктове "Лесово", "Капитан Андреево", "Русе" и "Видин". От страна на НАП нарушения не бяха установени.

Предстои да станат ясни и резултатите от проверката на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която също беше разпоредена от министър-председателя. Работната група ще следи и развитието на темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през месец март тази година се е самосезирала за наличие на нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг, находящ се в непосредствена близост до ГКПП "Дунав мост".

Работната група ще бъде ръководена от служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват служебните министри на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителните директори на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция "Митници" Георги Димов и на Главна дирекция "Гранична полиция" към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

През почивните дни трафикът по границите ни беше изключително натоварен, като най-тежка беше ситуацията на "Дунав мост" край Русе. В следобедните часове се образуваха километрични опашки от леки автомобили по булевардите "България" и "Тутракан". Екипи на полицията регулираха движението, което беше силно затруднено.  От граничния пункт обясниха, че днес по обед трафикът на леки автомобили е нормален. Има изчакващи камиони извън граничната зона. Останалите тежкотоварни автомобили са в буферния паркинг, а времето за престой там е около пет часа, предаде БТА. За последното денонощие през ГКПП "Дунав мост" са преминали в двете посоки общо 1875 камиона. От тях 864 са влезли в България, а от страната са излезли 1011, съобщиха още от граничния пункт.