"Мотивите, които президентът изложи, са достатъчно категорични и ясни". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти относно ветото на президента Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

"Когато става дума за национална сигурност, съм склонна да вярвам на него, а не на политици, които правят от това политика, но не мислят за това как България ще посреща последващи бедствия, не мислят как хората ще се справят на границата, така че всеки, който прочете тези мотиви ще му бъде ясно", коментира Йотова, цитирана от БТА.

Попитана дали се надява депутатите да премислят, тя заяви, че единствено се надява да има същинска дискусия в зала. Да не се прегласува просто формално, само защото Румен Радев е наложил ветото, само защото президентът е изложил своите мотиви, още веднъж да се преразгледат всички условия и за това какви ще бъдат евентуалните последствия, призовава вицепрезидентът.

"Президентът неслучайно каза, че според него има народни представители, които не са много наясно с параметрите на това споразумение, обясни Йотова. Тя призова народните представители да премислят още веднъж. Защото аз не зная тези около 100 БТР-а каква точно помощ ще бъдат в Украйна, но България остава почти без нищо и няма заместители засега", обобщи Илияна Йотова. Тя посочи, че всички по-нататъшни договори са занапред в годините.

"Когато нямаш аргументи, сериозни, с които да защитаваш своята теза, най-лесно се служи с квалификации", заключи Йотова по повод коментари на политици, изказани днес по адрес на държавния глава заради наложеното от него вето. Актът на Румен Радев беше определен като "срам" от лидера на ПГ на ДПС Делян Пеевски, а Ивайло Мирчев от ПП-ДБ го нарече "политическо лицемерие". От ГЕРБ пък определиха ветото като "неадекватна реакция".

Вицепрезидентът Йотова направи политическия коментар за президентското вето в кулоарите на церемонията "Банкер на годината", която се проведе тази вечер в столицата.